Wikipedia:GLAM Sörmland/Ambassadörer

Från Wikipedia

Under våren 2022 utbildas ett antal Wikipedia-ambassadörer inom ramen för projektet Wikimedian in Residence Region Sörmland. På den här sidan lägger vi ut anteckningar från de träffar som skett.

Första träffen[redigera | redigera wikitext]

Projekt HBTQI på Wikipedia & Digiteket[redigera | redigera wikitext]

Malin berättade kort om Projekt HBTQI på Wikipedia (Wikipedia:Projekt HBTQI) och om artiklar och kurser på Digiteket (Projekt HBTQI – så gör vi Wikipedia bättre tillsammans och ”Fake it til’ you make it” – nyfikenhet och tålamod är dina bästa vänner på Wikipedia och Queering Wikipedia – gör internet lite mer jämlikt).

Wikipedias grundpelare & systerprojekt[redigera | redigera wikitext]

Sofie guidade oss igenom Wikipedias fem grundpelare (Wikipedia:Grundprinciperna) samt en kort genomgång av Wikipedias olika systerprojekt (länkar till systerprojekten hittas från huvudsidan på Wikipedia, både i vänstermarginalen och långt ned i högermarginalen, i mobilappen ligger länkarna längst ned på Portal:Huvudsida).

Frågor som kom upp under träffen[redigera | redigera wikitext]

Hur hittar man bäst en ingång till att börja redigera?[redigera | redigera wikitext]

Sofie rekommenderade att börja med att lägga till källor. Här går det att hitta en övergripande kategori för artiklar som saknar källor: Kategori:Artiklar som behöver källor – Wikipedia

Uppgifter till nästa gång[redigera | redigera wikitext]

  • Skapa ett användarkonto – det innebär bland annat tillgång till en personlig sandlåda där det går att testa sig fram, eller spara ett arbete som inte hunnit bli färdigt för publicering.
  • Skriv en presentation på din användarsida

Andra träffen[redigera | redigera wikitext]

Tips[redigera | redigera wikitext]

~~~~ (fyra tilde) används för signera med sitt användarnamn vid redigering i wikitext. Där signering behöver göras kan t.ex. vara i diskussioner eller i omröstningar eller för att lägga till sitt användarkonto i olika deltagarlistor.

Glöm inte att spara samt lägga till kommentar vad redigeringen gäller (gäller alla redigeringar 😉).

Frågor[redigera | redigera wikitext]

Hur tolkar man senaste ändringar?[redigera | redigera wikitext]

Här går det att följa de senaste ändringarna i svenskspråkiga Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Special:Senaste_%C3%A4ndringar

En rad på Senaste ändringar kan t.ex. vara upplagd såhär (det kan skilja beroende på inställningar för användarkontor):

(skillnad | historik)  Ukraina‎ 14.25  +2 150‎  ‎Smetanakaviar (Diskussion | Bidrag)‎ (→‎Svältkatastrof och industrialisering) (Märke: VE)

Ordet ”skillnad” länkar till en sida som visar vilken redigering som gjordes, ordet ”historik” länkar till en sida för den aktuella artikelns historik. Därefter visas namnet på den sida som redigerats och vilket klockslag redigeringen publicerades. I detta fall var det artikeln Ukraina. Siffrorna efter klockslaget anger hur många bytes på sidan som ändrats, står det ett plus så har saker lagts till i texten, ett minus anger att artikeln blivit mindre. Därefter följer namnet på den användare som gjort redigeringen (i detta fall Smetanakaviar) och länkar till användarens diskussionssida samt sida för att se alla användarens bidrag på sv.wp. Det som står i kursivt i parentesen är en redigeringskommentar, i detta fall så anges att de tillägg som är gjorda i artikeln är under rubriken Svältkatastrof och industrialisering. Den sista parentesen anger att redigeringen är gjord genom Visual Editor (den mjukvara som används när man trycker på ”Redigera”).

Det går att aktivera olika filter för att tex inte ta med ändringar gjorda av en bot.

Varje sida på Wikipedia har sin egen historik. Under Visa historik kan man följa hur en artikel har förändrats över tid.

Hur går man tillväga för att söka upp kategorier?[redigera | redigera wikitext]

Det finns en rad olika namnrymder på Wikipedia. Dels finns huvudnamnrymden (även kallad artikelnamnrymden) där uppslagsverkets alla artiklar ligger. När man skriver in ett ord i sökrutan på Wikipedia är det enbart i huvudnamnrymden som sökningen görs. Andra namnrymder som finns är t.ex. Användare, Kategorier och Wikipedia. För att söka i någon annan namnrymd än huvudnamnrymden behöver sökningen börja med namnet på namnrymden följt av ett kolon.

Använd Sök på wikipedia tillsammans med Kategori: för att söka i namnrymden för kategorier. På samma sätt söker man på Användare: för att söka i namnrymden för användarnas egna sidor. Namnrymden Wikipedia samlar sidor som innehåller dokumentation kring Wikipedia och arbetet med Wikipedia. Här finns riktlinjer, teknisk hjälp, pressmeddelanden, statistik, projektsidor med mera.

Hur hittar man volontärer i sitt närområde?[redigera | redigera wikitext]

Det är långt ifrån alla wikipedianer som anger var de befinner sig rent geografiskt, men en del gör det, och då kan man hitta dem genom olika kategorier som styrs av geografiska användarrutor. För att hitta de användare som uppgett att de befinner sig någonstans i Sverige så finns följande kategori (där det går att klicka sig vidare via landskapskategorier): Kategori:Användare Sverige – Wikipedia. Det kan göra det lättare att hitta wikipedianer i sitt närområde att knyta kontakt med.

För att själv lägga till sig i någon geografisk kategori så lägger man in en användarruta på sin användarsida. Geografiska användarrutor för olika platser i Sverige hittar man i denna kategori: Kategori:Användarrutor Sverige – Wikipedia

Det är frivilligt att lägga till användarrutor. Det är också, för de som vill lägga till, fritt att välja mellan att lägga till landskapet som man bor i (t.ex. Mall:Användare Södermanland – Wikipedia) eller staden (t.ex. Mall:Användare Nyköping – Wikipedia).

Utöver användarrutor för geografi är det vanligt med användarrutor för språkkunskaper. Det finns även användarrutor för intressen och för deltagande i olika projekt på Wikipedia.

När du hittat en användarruta som du vill använda så kopierar du namnet på användarrutan (det som står efter ”Mall:” som rubrik) och i ”Redigera wikitext”-läget på din egen användarsida så klistrar du in mallnamnet inom dubbla måsvingeparenteser. T.ex. {{Användare Södermanland}}

Om du är inne på någon annan wikipedians användarsida och ser en användarruta som du själv gärna vill ha så går det bra att "sno" därifrån med (kopiera och klistra in).

Tredje träffen[redigera | redigera wikitext]

Flera av ambassadörerna var med på Wikigap-skrivstugan 8 mars. Det går via verktyget Dashboard att se vad som skapades under träffen. WikiGap - digital skrivstuga (outreachdashboard.wmflabs.org). Sofie berättade också om mötesplattformen gather som användes för träffen och vi bestämde att vi testar det tillsammans på nästa träff.

Tips[redigera | redigera wikitext]

Veckans tävling tema HBTQI 28/3-3/4 2022[redigera | redigera wikitext]

Det går redan nu att gå in på tävlingssidan och komma med tips på artiklar i ämnet (och läsa på om själva tävlingen innan den startar): Wikipedia:Veckans tävling/HBTQI III

I samband med veckans tävling anordnas en skrivstuga på temat:

Föreläsning Queerlit 1/4 kl 10-11[redigera | redigera wikitext]

Siska Humlesjö och Olov Kriström från Queerlit presenterar projektets arbete, berättar om marginaliserade författarskap och svarar på frågor.

Queerlit syftar till att synliggöra svensk skönlitteratur med HBTQI-teman – dels genom att skapa en deldatabas i LIBRIS, dels genom att indexera litteraturen med hjälp av en speciellt utvecklad tesaurus. Digitalt via Teams. Sprid gärna till kollegor som du tror kan vara intresserade! 

Inbjudan till Wikipedialäger 2022[redigera | redigera wikitext]

Identifierar du dig som kvinna eller ickebinär och vill tillbringa en vecka med Wikipedia? 

Ta chansen att utbyta erfarenheter och träffa andra med samma intresse. Läs mer om årets läger och hur du ansöker till det: https://wikimedia.se/2022/03/17/inbjudan-till-wikipedialager-2022/

Datum: 25–30 juli

Ansök om att få en plats på lägret senast 7 april!

Frågor[redigera | redigera wikitext]

Hur fungerar funktionen Tacka?[redigera | redigera wikitext]

För att funktionen ska kunna användas behöver både den som tackar och den som blir tackad ha ett användarkonto. För att tacka så går du in på artikelns historik (”Visa historik”) och i listan som visas så letar du rätt på den redigering det gäller. Det kan t.ex. se ut såhär:

* (nuvarande | föregående)  datum, klockslag, användarnamn, redigeringens storlek (redigeringskommentar) (gör ogjord | tacka) (ev. märke)

I slutet av raden, eller närmare slutet, finns ”tacka”, som är blåmarkerad, där klickar du. Det dyker upp en kontrollfråga som du också behöver klicka i. Konton som inte är personer, bot-konton, kan inte bli tackade.

Det är alltid trevlig att bli tacka för sina redigeringar och tacka andra för deras. Oavsett hur stor eller liten en redigering är. Använd aldrig tack-funktionen ironiskt, det är emot wikipedias etikettregler. Mer om reglerna finns här: Wikipedia:Etikett

Mallar – hur funkar det?[redigera | redigera wikitext]

En mall är ett hjälpmedel för att infoga samma sak på många sidor, till exempel ett meddelande eller en navigationsruta, ofta (men inte alltid) utformad i en ruta. Det är inte helt enkelt att använda sig av mallar som nybörjare men läs gärna mer om vilka olika typer av mallar som finns här: Wikipedia:Mallar – Wikipedia

Nyhet på Wikipedia, skapa din hemsida[redigera | redigera wikitext]

Hemsida är en ny funktion på Wikipedia. Den ligger som en ny flik på din användarsida. Gå in under inställningar och bocka för Hemsida för nybörjare (du hittar det i botten under fliken Mitt konto). Genom hemsidan kommer du att få en fadder tilldelad dig. Du kan ange vilka ämnen du är intresserad av samt få tips på artiklar att redigera utifrån olika nivåer och tidsåtgång.

Nästa träff[redigera | redigera wikitext]

Ambassadörsträff 4 april kl 11:00-12:30, vi startar i Teams och går därefter över till plattformen gather.

Fortsätt ta del av material på Digiteket kopplat till Wikipedia.

Fjärde träffen[redigera | redigera wikitext]

Vi testar att arbeta i plattformen Gather.town. Det är en mötesplattform som skapades under pandemin, som ett redskap för att samarbeta flera/många personer tillsammans i en gemensam yta. Det finns möjlighet att dela upp sig i olika rum och plattformen ger också möjligheter att mingla tillsammans. I gratisversionen kan man vara upp till 25 personer. För att kunna skapa rum och ladda upp och dela dokument behöver man ha ett konto. För att bara delta behöver man inget eget konto.

Tips[redigera | redigera wikitext]

  • Citation Hunt är ett verktyg på Wikipedia som föreslår artiklar som behöver åtgärdas med källa. Det är ett sätt att bidra till förbättringen av Wikipedia även om man inte har en egen artikelidé.
  • #1Lib1Ref är en internationell kampanj som återkommer varje år och riktar sig till bibliotekspersonal. Syftet med kampanjen är att engagera bibliotekspersonal att göra Wikipedia bättre genom att bidra med källor utifrån sin expertis. Kampanjen genomförs alltid i början av året. Numera genomförs kampanjen även i maj.
  • Projektsidan På projektsidan under fliken ”Var med du också” kan man hitta tips på artiklar som behöver skapas eller är i behov att utökas.

Frågor[redigera | redigera wikitext]

Utöka och skapa artiklar – hur funkar det?[redigera | redigera wikitext]

Om man vill utöka och göra en artikel mer fyllig kan det vara bra att jobba ett stycke i taget. Om flera personer är inne och redigerar samtidigt kan det uppstå redigeringskrockar. Om du skapar en ny artikel är det ofta smartast att jobba i sandlådan först, tills artikeln är källbelagd, påvisar relevansen och följer Wikipedia-strukturen. I sin egna sandlåda kan man jobba ifred och spara arbetet emellanåt utan att riskera redigeringskrockar. Det går även att bjuda in någon annan wikipedian att ta en titt på artikeln i sandlådan och komma med förbättringsförslag innan artikeln flyttas ut till artikelnamnrymnden.

Vad är sandlådan?[redigera | redigera wikitext]

Det finns både en allmän sandlåda och en personlig. Den allmänna är mest för att prova på och lära känna Wikipedia. Den rensas regelbundet. Inget sparas. Den personliga sandlådan är bra att använda när man ska skapa nya artiklar. Där kan man spara pågående arbete utan att publicera och därför arbeta en längre tid med en artikel.

Bilder - hur gör man för att lägga till?[redigera | redigera wikitext]

Att lägga till en bild i en artikel gör du genom att först starta Visual Editor genom att klicka på "Redigera". Sidan laddas då om och du får en ny meny i toppen av artikeln (en verktygsrad). I den menyn klickar du på "Infoga". Välj " Bilder och media". Då öppnas en ruta som automatiskt söker efter mediafiler relaterade till den artikel du är inne i. Du kan söka efter andra mediafiler genom att ändra texten i sökrutan. Klicka på "Använd denna bild" för att välja en fil. Ange en bildtext i den nya rutan som därefter dyker upp. Under "Alternativ text" skriver du in en syntolkning (om det inte räcker med bildtexten). Bekräfta genom att trycka på "Infoga media". Glöm inte att spara din redigering genom att klicka på "Publicera ändringar".

Om du vill lägga till en bild som du själv har tagit så kan du se ett videoklipp här om hur du gör. Här finns också en liten seriestrip (på svenska) med lite saker som kan vara bra att tänka på innan man laddar upp en bild till Wikimedia Commons.

Nästa träff[redigera | redigera wikitext]

Ambassadörsträff 2 maj kl 11- 12.30.

Välj ett uppdrag att arbeta med/försöka lösa till nästa gång! Tanken är att du väljer någon av nedanstående tre uppgifter (men vi hindrar ingen från att testa på fler än en):

Femte träffen[redigera | redigera wikitext]

Tips[redigera | redigera wikitext]

  • Wikipediafrågor kan man ställa frågor om hur Wikipedias teknik fungerar och hur man kan lösa Wikipediatekniska problem.
  • Wikipediabiblioteket (wikipedialibrary.wmflabs.org) Här kan du få tillgång till olika källor och referensdatabaser om du uppfyller vissa kriterier. Du ska ha haft ditt kontot på Wikipedia i minst 6 månader och gjort mer än femhundra redigeringar varav minst tio den senaste månaden. Kan vara en morot att informera om på skrivstugor!
  • Wikipedias tävlingar kan vara ett bra stöd för nybörjare. Det är givet vad man ska jobba med och en bra aktivitet på biblioteket för att arbeta med Wikipedia (exempelvis med tema inom litteratur eller författare). Man kan bjuda in allmänhet och personer med lokal eller tematisk anknytning.

Redigeringar för kortare stunder[redigera | redigera wikitext]

  • På nybörjarhemsidan (som du kan slå på via Inställningar) kan du välja att få förslag på redigeringar som uppskattningsvis ska ta kort tid.
  • Månadens uppdrag (genväg för sökrutan: "WP:MUPP”) är ett samarbetsprojekt där man kan ge eller anta uppdrag, ofta mindre, och på det viset hjälpa till uppgifter som andra behöver hjälp med på Wikipedia. Det är ett bra sätt att arbeta med Wikipedia om man inte riktigt vet var man ska börja eller har en egen artikelidé.

Verktyg för riktigt korta/små redigeringar[redigera | redigera wikitext]

  • Wikipedia-appen: (för android, för iphone) är ett bra sätt att komma igång med Wikipedia, eller redigera på ett lite lättare sätt. Du måste vara inloggad för att göra vissa typer redigeringar. När man är inloggad finns några snabbval för redigering (som du kommer till genom bottenmenyn): ”Lägg till titelbeskrivning”, ”Bildtexter” och ”Tagga bilder”.
  • Wikidata Game: Det finns två sidor för "wikidata-spel", dels Wikidata - The Game, dels Wikidata - The Distributed Game - här kan man komma igång med att redigera Wikidata genom ett gränssnitt som kan vara lättare att förstå. Det kan till exempel vara att avgöra om ett objekt i Wikidata handlar om en person eller inte, eller koppla ihop en bild från Wikimedia Commons med ett wikidataobjekt.

Glöm inte sidnummer när du lägger till bok som källa!

Frågor[redigera | redigera wikitext]

Hur gör man med artiklar som behöver källor, men där påstående/fakta inte går att verifiera?[redigera | redigera wikitext]

Om informationen legat länge kan man ta bort den och skriva i redigeringskommentaren (och/eller på diskussionssidan) att det inte går att verifiera. Ett alternativ är att lyfta ut det som är svårt att källbelägga till diskussionssidan och starta ett samtal kring det. (”Jag har letat. Är det någon annan som hittar X?”) Om det rör sig om till exempel känsliga personuppgifter behöver det oftast tas bort på en gång om det inte går att källbelägga.

Får man skriva om artiklar?[redigera | redigera wikitext]

Ja, men man får inte ta bort faktainnehåll som stämmer och som har källhänvisning.

Hur ska man tänka kring uppslagsord när man namnger en artikel?[redigera | redigera wikitext]

Se Wikipedia:Artikelnamn. Tänk POMMF (Principen Om Minsta Möjliga Förvåning). För biografier så ska artikeln ska ligga under namnet som personen är mest känd för, det kan ibland vara smeknamn eller pseudonym istället för det som står i folkbokföringsregister.

Digiteket-artiklar för inspiration[redigera | redigera wikitext]

Välkomna med idéer för att bidra och bygga på med artikelmaterial på Digiteket så hör av er!

Nästa träff[redigera | redigera wikitext]

Vi ses fredag den 20 maj klockan 14.00! Då tänker vi bland annat prata om hur man kan använda/arbeta med Wikipedia på folkbibliotek (både för kollegor och besökare), vad vi önskar att Digiteket-kursen om skrivstugor kompletteras med och kampanjen #1Lib1Ref.

Sjätte träffen[redigera | redigera wikitext]

Tips[redigera | redigera wikitext]

Ovanstående länkar går till åtgärdskategorier som artiklar hamnar i efter att ha fått en åtgärdsmall. Genom att hjälpa till med kvalitetsrojekt hjälper man även till att "städa" Wikipedia. Att följa eller delta i kvalitetsprojekt och ta del av diskussioner kan även vara ett sätt att lära sig mer om hur Wikipedia fungerar. I början av varje månad postas en tabell, med tillhörande kort rapport, i Bybrunnen om hur det har gått med de olika kvalitetsområdena under tidigare månad. Vilka områden har det skett åtgärder i? Har något områdes åtgärdsbehov ökat?

  • Apropå förra träffens tema om små och korta redigeringar: Wikishootme.org
  • Om du ordnar en skrivstuga på ett bibliotek, en skola eller annan publik lokal så är det stor risk att IP-numret är blockerat så att oinloggade inte kan redigera på Wikipedia. Då kan det vara bra att i förväg begära att IP-numret avblockeras det datum och tid som skrivstugan ska vara på. Ett alternativ är annars att deltagarna registrerar nya konton via sina mobiltelefoner för att därefter använda det öppna nätverket inloggade.

Frågor[redigera | redigera wikitext]

  • Wikidata - ska en använda versaler eller gemener?

Frågan gällde framförallt "labels" (beskrivningar) och svaret är gemener (om det inte rör sig om namn som t.ex. "är en ort i Estland").

Idéer framåt[redigera | redigera wikitext]

  • Skrivstuga om byggnader i Säffle
  • Skrivstuga för att öka digital delaktighet bland äldre män
  • Skapa lärmiljö, kolla in 1lib1ref som exempel på hur en kan gå tillväga
  • Fotosafari - locka lokalintresserade att bidra med bilder till Wikimedia Commons (Här finns exempel från några andra fotosafaris som ordnats.)
  • Utöka kurs på Digiteket - tydlig mall -> steg för steg hur en ska gå tillväga

Tips på projekt och skrivstugor att hämta inspiration från (eller gå med i)[redigera | redigera wikitext]

  • Wikipedia X – projekt med månatliga träffar som handlar om att förbättra Wikipedia och Wikimeida Commons med utgångspunkt i Gävleborg
  • Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia – projekt med veckovisa skrivstugor (varannan digital) som fokuserar på kvinnor och litteratur
  • Projekt HBTQI – projekt som syftar till att skapa och förbättra Wikipedias innehåll som rör ämnen kopplat till HBTQI

Framtiden för ambassadörsnätverket[redigera | redigera wikitext]

  • Fortsatt erfarenhetsutbyte - Bibilioteksutveckling Sörmland kallar till ett möte i september. Information sprids via Digiteket
  • Skapa en gemensam projektsida på Wikipedia
  • Komplettera med en e-post-lista för nätverket.