Wikipediadiskussion:Projekt Fredrika/Artiklar som saknas eller borde förbättras

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Ombudsmän[redigera wikitext]

@Rießler: Jag undrar om du har lust och tid att översätta artikeln Jacob Söderman (även t. ex. en:Jacob Söderman och fi:Jacob Söderman) till tyska, eller (om detta inte passar in med dina prioriteringar) språkgranska ett texturkast jag skulle kunna svänga ihop.

Bakgrunden är att jag brukar försöka göra litet åt artiklar om ombudsmän på olika wikipediaspråkversioner, och att jag tycker att Söderman, som ju var den första EUombudsmannen, borde vara viktig nog att ha med på dewp. Det finns redan artiklar om de båda senare EUombudsmännen (de:Nikiforos Diamandouros resp. de:Emily O’Reilly), men alltså inte om Söderman. (Han råkar ju dessutom vara finlandssvensk, och bör väl därför kunna räknas som ett framstående exempel på "det svenska i Finland" inom området mänskliga rättigheter, tycker jag.)

Jag har funderat på att själv försöka göra en översättning till tyska. Min tyska är dock rätt bristfällig, och jag skulle helst vilja få ett eventuellt sådant översättningsförsök granskat, innan det publiceras.

(Kort om vem jag är: Jag är en rikssvensk matematiker (numera emeriterad), och mina kunskaper i finska är mycket små (fast nog litet större än genomsnittligt för oss rikssvenskar utan finländskt eller sverigefinskt påbrå). Även vad gäller skillnaderna mellan rikssvenskt och högsvenskt språkbruk har jag nog mina brister. Jag har då och då försökt bidra till att förbättra bevakningen av Finland och det finländska på svwp, men utan att speciellt rikta in mig särskilt mycket på just det finlandssvenska. Annars redigerar jag emellanåt bland annat artiklar med anknytning till matematik, evolutionsteori och taxonomi, samt språk. Liksom väl du anser jag att mina wikipediabidrag åtminstone till stor del bör räknas till den tredje uppgiften, och redigerar under mitt eget namn.) Med vänlig hälsning, Jörgen B (diskussion) 3 april 2021 kl. 23.08 (CEST)[svara]

Jag ska titta på det. Rießler (diskussion) 6 april 2021 kl. 09.14 (CEST) Se de:Jacob Söderman. Tack för tippset! Det var ett intressant ämne. Jag hoppas allt är korrekt. Nu kan kanske även den svenska artikeln få lite uppdatering, t.ex. hans utbildning och externa länkar. Rießler (diskussion) 6 april 2021 kl. 14.12 (CEST)[svara]
Stort tack! Jörgen B (diskussion) 9 april 2021 kl. 19.16 (CEST)[svara]

Projektsidan innehåller nu formuleringen

  • Svensk litteratur saknar info om Finland (utom i introduktionen); detta är egentligen OK eftersom det finns en separat artikel om Finlandssvensk litteratur också, men det skulle vara tydligare att "Svensk litteratur" refererar till Sverige här.

Jag håller inte med om beskrivningen eller slutsatsen. Både när projektsidebidraget skrevs här och för närvarande redovisar artikeln mycket tydligt ambitionen att täcka upp "all" svenskspråkig litteratur, men förverkligar ambitionen rätt dåligt, särskilt avseende den finlandssvenska litteraturen.

I ingressen skriver man ju

Svensk litteratur omfattar all litteratur som nedtecknats på det svenska språket, således även bland annat åländsk och finlandssvensk litteratur.

Artikeln innehåller dock enligt min åsikt bara en rätt begränsad framställning även av den rikssvenska litteraturhistorien, och - med ett undantag - nästan ingenting om den finlandssvenska. Undantaget är förstås avsnittet Svensk litteratur#Modernism, där man ju i alla fall nämner Gunnar Björling, Elmer Diktonius och Edith Södergran. De enda finländarna jag vid en hastig genomläsning hittade utanför detta avsnitt var Johan Ludvig Runeberg och Tove Jansson.

Även mot bakgrund av att artikeln alltså allmänt är rätt bristfällig är detta rätt anmärkningsvärt, och något jag mycket gärna såge åtgärdat. Exempelvis skriver man

Ett av de första stora namnen inom svenska barnsagor var Elsa Beskow,

men nämner över huvud taget inte Zacharias Topelius (som väl vore ett naturligare val, om man nu bara skall nämna en pionjär inom detta område - detta sagt helt utan att på något vis vilja förringa Beskows betydelse).

Alltså tycker jag att det vore helt fel att ändra artikelingressen till att påstå att bara rikssvensk litteraturhistoria avses; men också att artikeln tyvärr platsar bara alltför bra under rubriken Artiklar som borde förbättras eller uppdateras.

Med vänlig hälsning, Jörgen B (diskussion) 4 april 2021 kl. 00.05 (CEST)[svara]

Du har rätt, tycker jag. (Angående finlandssvensk litteratur, skulle även den kunna uppdateras. Jf. den tyska versionen, som är lite mera utförlig.) Rießler (diskussion) 6 april 2021 kl. 15.49 (CEST)[svara]