Wilsonsimsnäppa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Wilsonsimsnäppa
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Phalaropus tricolor - breeding female.jpg
Adult hona i häckningsdräkt
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningVadarfåglar
Charadriiformes
UnderordningVadare
Charadrii
FamiljSnäppor
Scolopacidae
SläktePhalaropus men se text
ArtWilsonsimsnäppa
P. tricolor
Vetenskapligt namn
§ Phalaropus tricolor
AuktorVieillot, 1819
Synonymer
Steganopus tricolor
Adult i vinterdräkt
Adult i vinterdräkt
Hitta fler artiklar om fåglar med

Wilsonsimsnäppa[2] (Phalaropus tricolor) är en nordamerikansk simsnäppa.[3]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Juvenil som ruggar till första vinterdräkt.

Wilsonsimsnäppan är störst av de tre simsnäpporna med en storlek på mellan 22 och 24 centimeter. Den har en lång mycket smal, svart näbb likt en nål, lång hals och långa ben. I flykten ser man en vit övergump och dess tars sticker ut längre än stjärten. De adulta fåglarna har mörka ben.

Den häckande honan har i huvudsak grå och mörkt rödbrun ovansidan och vit undersida. Ett rödbrunt parti på sidan av halsen går över i ett svart parti på sidan av huvudet och bildar en ansiktsmask. Den är grå ovanpå huvudet och har vit kind och haka och framsidan av dess hals och bröst är guldgult. Den häckande hanen är en blekare variant av honan.

Vintertid är den adulta fågeln ljust grå på ovansidan och vit undertill. De juvenila fåglarna har gula ben och är grå- och brunvattrade på ovansidan och vita undertill och påminner om de adulta fåglarna vintertid.

Utbredning och biotop[redigera | redigera wikitext]

Wilsonsimsnäppan är en flyttfågel som häckar på prärierna i Nordamerika, i västra Kanada och västra USA. Den övervintrar i Sydamerika. Den är en saltälskande art som ses födosöka i stora antal på sina flyttningar vid saltsjöar som Mono Lake i Kalifornien och Great Salt Lake i Utah, ofta tillsammans med smalnäbbad simsnäppa. Den är en sällsynt gäst i Västeuropa. Exempelvis ses ett 10- 20-tal individer varje år i Storbritannien.

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige har den observerats vid tio tillfällen, senast i oktober 2014 i Uppland.[4] Den första sågs i juni i lappländska Ammarnäs 1963.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Som hos de andra två arterna av simsnäppa har wilsonsimsnäppan omvänd könsordning vilket innebär att honan är större och har en starkare och mer färggrann häckningsdräkt. Honorna slåss om revir och uppvaktar hanarna och de kan aggressivt försvara sitt revir och sin hane. Så fort honan har lagt ägg påbörjar hon sin flytt söderut och hanen får ruva de tre till fyra äggen som lagts i en fördjupning nära vatten. När ungarna kläckts klara de sig själva. Arten är ofta orädd för människor och lätt att komma nära.

Föda[redigera | redigera wikitext]

När den födosöker simmar den runt i små, snabba cirklar för att skapa en liten vattenvirvel. Den gör så för att virvla upp mat, som insekter och kräftdjur från botten i grunda vatten som den sedan plockar i virvelns utkant.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Trots att den är vanlig har populationen minskat i vissa av artens utbredningsområde främst på grund av habitatförändring av prärie-våtmarker och av vissa lokaler som är viktiga under flyttningarna.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Namnet wilsonsimsnäppa är en hyllning till den amerikanske ornitologen Alexander Wilson.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Birdlife International 2012 Steganopus tricolor Från: IUCN 2015. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4 www.iucnredlist.org. Läst 14 mars 2016.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2016) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter Arkiverad 18 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine., läst 2016-11-10
  3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2016) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2016 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-08-11
  4. ^ Wilsonsimsnäppa Arkiverad 27 november 2016 hämtat från the Wayback Machine., Sveriges ornitologiska förenings raritetskatalog.

Källor[redigera | redigera wikitext]