Wilsonsimsnäppa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Wilsonsimsnäppa
Adult hona i häckningsdräkt
Adult hona i häckningsdräkt
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Vadarfåglar
Charadriiformes
Underordning Vadare
Charadrii
Familj Snäppor
Scolopacidae
Släkte Phalaropus men se text
Art Wilsonsimsnäppa
P. tricolor
Vetenskapligt namn
§ Phalaropus tricolor
Auktor Vieillot, 1819
Synonymer
Steganopus tricolor
Adult i vinterdräkt
Adult i vinterdräkt
Hitta fler artiklar om fåglar med

Wilsonsimsnäppa (Phalaropus tricolor) är en monotypisk nordamerikansk liten vadare som har så kallad omvänd könsordning.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Det råder olika uppfattningar huruvida wilsonsimsnäppan tillhör släktet Phalaropus som de andra två simsnäpporna, brednäbbad- och smalnäbbad simsnäppa eller om den bör föras till det egna släktet Steganopus. Clements et al. 2011 för den till släktet Phalaropus.[1] Biokemiska analyser av protein ur vävnader har visat att den är släkt med Calidris-snäppan kustsnäppa (Calidris canatus) (Dittman et al. 1989) och detta överensstämmer med senare DNA-analyser (Sibley & Monroe, 1990)[2]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Juvenil som ruggar till första vinterdräkt.

Denna snäppa som är den största av de tre simsnäpporna är mellan 22 och 24 centimeter. Den har en lång mycket smal, svart näbb likt en nål, lång hals och långa ben. I flykten ser man en vit övergump och dess tars sticker ut längre än stjärten. De adulta fåglarna har mörka ben.

Den häckande honan har i huvudsak grå och mörkt rödbrun ovansidan och vit undersida. Ett rödbrunt parti på sidan av halsen går över i ett svart parti på sidan av huvudet och bildar en ansiktsmask. Den är grå ovanpå huvudet och har vit kind och haka och framsidan av dess hals och bröst är guldgult. Den häckande hanen är en blekare variant av honan.

Vintertid är den adulta fågeln ljust grå på ovansidan och vit undertill.

De juvenila fåglarna har gula ben och är grå- och brunvattrade på ovansidan och vita undertill och påminner om de adulta fåglarna vintertid.

Utbredning och biotop[redigera | redigera wikitext]

Wilsonsimsnäppan är en flyttfågel som häckar på prärierna i Nordamerika, i västra Kanada och västra USA. Den övervintrar i Sydamerika. Wilsonsimsnäppan är en saltälskande art som ses födosöka i stora antal på sina flyttningar vid saltsjöar som Mono Lake i Kalifornien och Great Salt Lake i Utah, ofta tillsammans med smalnäbbad simsnäppa. Den är en sällsynt gäst i Västeuropa. Exempelvis ses ett 10- 20-tal individer varje år i Storbritannien.

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Fram till och med sommaren 2006 hade det observerats 8 wilsonsimsnäppor i Sverige. Den första sågs i juni i Ammarnäs 1963 och förutom ett fynd i september har resterande observationer gjorts i maj.[3]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Som hos de andra två arterna av simsnäppa har wilsonsimsnäppan omvänd könsordning vilket innebär att honan är större och har en starkare och mer färggrann häckningsdräkt. Honorna slåss om revir och uppvaktar hanarna och de kan aggressivt försvara sitt revir och sin hane. Så fort honan har lagt ägg påbörjar hon sin flytt söderut och hanen får ruva de tre till fyra äggen som lagts i en fördjupning nära vatten. När ungarna kläckts klara de sig själva. Arten är ofta orädd för människor och lätt att komma nära.

Föda[redigera | redigera wikitext]

När den födosöker simmar den runt i små, snabba cirklar för att skapa en liten vattenvirvel. Den gör så för att virvla upp mat, som insekter och kräftdjur från botten i grunda vatten som den sedan plockar i virvelns utkant.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Trots att den är vanlig har populationen minskat i vissa av artens utbredningsområde främst på grund av habitatförändring av prärie-våtmarker och av vissa lokaler som är viktiga under flyttningarna.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Namnet wilsonsimsnäppa är en hyllning till den amerikanske ornitologen Alexander Wilson.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Delar av artikeln baseras på engelskspråkiga wikipedias artikel Wilson's Phalarope läst 31 augusti 2006

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, B.L. Sullivan, C. L. Wood, and D. Roberson. (2011) The Clements checklist of birds of the world, Version 6.6 (xls), <www.birds.cornell.edu/clementschecklist>, läst 2012-07-24
  2. ^ Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom
  3. ^ Club 300; Wilsonsimsnäppa

Källor[redigera | redigera wikitext]