Yesterday

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För musiksingeln från 2009 av Toni Braxton, se Yesterday (Toni Braxton). För radioprogrammet, se Yesterday (radioprogram).

Yesterday är en berömd låt av den brittiska popgruppen The Beatles. Den spelades in den 14 juni 1965 (plus vissa pålägg 17 juni) och släpptes den 13 september 1965singel i USA. Låten ingick även på gruppens album "Help!" från 1965. Guinness rekordbok utnämner den till mest tolkade låt, med över 3000 inspelade versioner.

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

Yesterday är skriven av Paul McCartney. Enligt egen utsago drömde han om en melodi, och när han vaknade spelade han den på ett piano han hade stående bredvid sängen. Låtens ursprung lämnade Paul osäker. Efter att ha spelat låten för vänner och bekanta konstaterades att han förmodligen var upphovsmannen själv. Yesterday är den första låten av Beatles där enbart en av de fyra medlemmarna medverkar. På demostadiet kallades låten för ”Scrambled Eggs”.

Sound[redigera | redigera wikitext]

En gitarr och en röst är grunden i Yesterday. På gitarren spelas ett enkelt komp med ett basanslag på första taktslaget och diskantsvar på de tre kommande taktslagen. I andra versen kommer ett stråkackompanjemang till och höjer stämningen ytterligare. Analytiker anser det dock anmärkningsvärt att George Martin lät McCartney sjunga denna finstämda ballad blott några timmar efter att han skrikit sig igenom rock'n'roll-numret I'm Down varför en del menar att inspelningsdatumet inte stämmer. Detta var första gången Beatles använde sig av extramusiker med undantag för de gånger George Martin kompat på piano.

Innan det slutgiltiga arrangemanget fastslogs hade man testat arrangemang med bland annat elorgel och trummor innan George Martin föreslog att låta Paul köra solo. Under Beatles sista turné i Storbritannien hösten 1965 framfördes låten i ett arrangemang med Paul på elorgel. Ingen inspelning av detta har ännu dykt upp. Dessförinnan framfördes låten på Blackpool Night Out och Ed Sullivan Show av Paul själv på akustisk gitarr med förinspelade stråkar. Från världsturnén 1966 finns flera liveversioner av Yesterday bevarade, där alla fyra spelar på sina respektive instrument.

Tolkningar[redigera | redigera wikitext]

Även om det inte finns några direkta bekräftelser från textförfattaren själv anses ofta låten handla om mammans bortgång och hur det påverkade honom. När Paul var fjorton år dog Mary McCartney i cancer. Andra tolkningar menar att det rör sig om en naivistisk beskrivning av hur ett ungt hjärta såras. Inte otänkbart med tanke på åldern hos de mest högljudda i fanskaran.

Cover-versioner[redigera | redigera wikitext]

Det finns väldigt många olika tolkningar av sången, och här är en lista över några artister som framfört Yesterday: