Yimby

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Yimby är en akronym för det engelska uttrycket Yes in my backyard. Begreppet har kopplingar till stadsplanering och innebär att man i grunden är positiv till förändringar i sitt närområde. Yimby är en motreaktion till Nimby-fenomenet, Not in my backyard.

Yimby i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Yimby är även ett partipolitiskt obundet nätverk[1], grundat i Stockholm 2007, som förespråkar fysisk utveckling, förtätning och främjande av stadsmiljö, och förekommer i bland annat Göteborg, Oslo, Stockholm och Uppsala. Nätverket kritiserar flera av de idéer som dominerat stadsutvecklingen under framförallt andra halvan av 1900-talet, som till exempel utspridningen av staden, bilberoendet och den så kallade "grannskapsplaneringen" som innebar att områden planerades som enskilda småsamhällen istället för som delar av den större staden. Nätverket kritiserar också delar av miljörörelsen och menar att ett principiellt motstånd mot förtätning och expansion av innerstadens stadsformer spär på problemet med utglesning och utspridning av staden, vilket tar stora naturområden i anspråk och försvårar möjligheterna att bygga effektiva kollektivtrafiklösningar. Nätverket har också flera gånger kritiserat bristen på riktiga parker i Stockholm, samtidigt som det finns många impediment i form av oanvända grönytor. Yimby har även engagerat sig i debatten om Nya Slussen.[1]

Yimby Göteborgs stora pris till Albert Lilienbergs minne[redigera | redigera wikitext]

Yimby Göteborg delar ut ett årligt pris för god stadsplanering.

Yimby Stockholms pris till Albert Lindhagens minne[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

  • Lindhagenplanen 2.0, en idéplan för Stockholms framtida utveckling som tagits fram av Yimby år 2012.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Rundberg, Hampus (26 mars 2014). ”Viral succé får kritik”. svt.se. Sveriges Television. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/viral-succe-far-kritik. Läst 9 april 2019. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]