Ystad Djurpark

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ystad djurpark
Ystad Eingang zum Tierpark.JPG
Djurparkens entré.
Fakta
PlatsYstad
LandSverige Sverige
Öppningsår1998
Yta24 ha
Antal besökareca 60.000/år
SäsongÖppen 29 april -1 oktober
Antal arter60
Koordinater55°29′13″N 13°43′2.76″Ö / 55.48694°N 13.7174333°Ö / 55.48694; 13.7174333
Karta
Ystad Djurparks läge i Sverige
Red pog.svg
Ystad Djurparks läge i Sverige
Övrigt
MedlemskapSvenska Djurparksföreningen
Webbplatshttp://www.ystaddjurpark.se
CommonsYstad Djurpark
Hitta fler artiklar om djurparker med
Kamel med föl

Ystad Djurpark är belägen nära Skårby en mil nordväst om Ystad. Parken öppnade 1998 och ligger i ett böljande gräslandskap. I parken visas över sjuttio djurarter från olika delar av världen. 2018 var parken öppen den 29 april till 1 oktober alla dagar utom midsommarafton.

Djuren[redigera | redigera wikitext]

I parken finns många större exotiska djur med naturligt ursprung i öppna gräslandskap som savann, prärie och stäpp, till exempel kamel, sebra, antiloper, watussi, jak, bison, lama, alpacka, struts och nandu, men också älgar, primater (makaker, lemurer, flera arter tamariner och silkesapor) och mindre däggdjur (till exempel kapybara, mara, muntjak och surikat). Speciellt är att vissa småapor och påfåglar rör sig fritt i parken. I visningsstallet finns lantraser som rödkulla, göingeget, gutefår och linderödsgris. Parken har också ett terrarium med kryp- och kräldjur som ormar, ödlor, grodor och insekter.

Ystad djurpark är medlem i Svenska Djurparksföreningen.

Service och rekreation[redigera | redigera wikitext]

Pool i djurparken

På Ystad Djurpark finns ett café, grill och matservering samt glasskiosk. Man kan sitta på ett stort utedäck, i en äppelträdgård eller i ett växthus intill lemurerna. I parken finns ett utomhusbad med uppvärmda pooler, omklädningsrum och toaletter (öppet 1/6-1/10).

Aktiviteter[redigera | redigera wikitext]

Matningar inför publik sker dagligen. Man kan även boka specialvisningar, guidade turer och Djurmöten (med lemurer eller surikater). För barn finns ponnyridning, klapphage, smådjursklappning och flera lekplatser. Ystad Djurpark har också Djurparksläger för barn (9-14 år), med eller utan övernattning.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

På Ystad Djurpark bedrivs omfattande undervisning för blivande djurskötare i samarbete med Ystad gymnasium. Utbildningen har nu fått riksintag så man kan söka den var man än bor i landet. Under den treåriga utbildningen tillbringar eleverna sammanlagt ett år på djurparken, där de deltar i skötsel av alla djuren, har lektioner med parkens zoolog och veterinär, lär sig guida besökare etc. Många skolklasser kommer också på studiebesök till Ystad Djurpark och det finns arbetsmaterial för olika årskurser att ladda ner inför besöket.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]