Junsele djurpark

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Junsele djurpark ligger i Junsele, Sollefteå kommun. I djurparken finns ungefär 25 olika arter. Mest känd är parken för sina Bengaliska vita tigrar. Andra arter som finns är bland annat:, älg, lodjur, brunbjörn och åsna.

Inne i djurparken finns även en gammal lanthandel kallad "Daniels boa". Lanthandeln flyttades med hela sitt innehåll till djurparken 2004. Där inne har de en atmosfär så man flyttas tillbaka i tiden. Det finns även möjlighet att köpa godis som man kommer ihåg från den tiden.

Alldeles bredvid finns Barnens Zoo, där man får man gå in till djuren för att klappa getterna, deras killingar och ibland även någon av ponnyerna.

Här finns även Café Bondgården som kan erbjuda lättare mat och fika i mysig miljö.

I Trafikland finns trafikskyltar och miniatyrhus där barnen får åka runt i små minibilar. Det finns även ett litet tivoli på området med karuseller för de yngsta.

Björnfällan är Djurparkens restaurang, där det finns hamburgare och husmanskost, samt pannkakor och köttbullar för de allra yngsta.

Ett djur som länge var Junsele Djurparks "kändis" var björnen Loke, som finns i Guinness Rekordbok fortfarande, som fader till den största björnkullen. Han dog för några år sedan och finns uppstoppad på Lantgården. Ber man om lov från personalen kan man få en glimt av honom.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Junsele djurpark startade i en liten skala av Junseles idrottsförening i början av 1960-talet. Drivande person var Johannes Johansson, även kallad "Kebbe". Djurparken invigdes 1965. Junsele landskommun köpte djurparken 1969, därefter drevs parken kommunalt fram till 1992. Numera är djurparken en del av företaget Äventyrsberget och drivs i privat regi.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]