Zebrafink

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Zebrafink
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Zebrafinkshane
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljAstrilder
Estrildidae
SläkteTaeniopygia
ArtZebrafink
T. guttata
Vetenskapligt namn
§ Taeniopygia guttata
AuktorVieillot, 1817
Synonymer
  • Poephila guttata
  • Sebrafink
Två hanar till vänster och en hona till höger.
Två hanar till vänster och en hona till höger.
Hitta fler artiklar om fåglar med

Zebrafink,[2] (Taeniopygia guttata) är en astrild från Indonesien och Australien som är en mycket vanlig burfågel.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Zebrafinken har en typisk rödfärgad konisk finknäbb och ett vitt och ett svart vertikalt streck under ögat, gråblå hjässa och mantel, brungrå vingovansida och svart- och vitbandad stjärtovansida. Honan har ljust bröst och undersida, och vita örontäckare medan hanen har orangeröda örontäckare och gråblått bröst med mörk vattring som avslutas med ett mörkt bröstband. Nedre delen av bröstet och undersidan på hanen är ljus och den har en brunorange kroppsida med vita cirkulära fläckar. Den mäter 10–13 cm på längden. Timorzebrafinken är något mindre än den australiska zebrafinken.

Läte[redigera | redigera wikitext]

Sången, som bara utförs av adulta hanar, är en serie högljudda pip, vilka beskrivits som en leksakstrumpet, ett flipperspel eller knapptryckningar på en telefon. Sången ackompanjeras av ett vinande ljud för att locka honor och ett väsande för revirbevakning.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Zebrafinken är en nomadisk stannfågel med ett utbredningsområde i Indonesien och i merparten av Australien, förutom på Tasmanien och i områden med mycket nederbörd i de nordligaste, sydöstra och sydvästra områdena.[3] Utanför sitt huvudsakliga utbredningsområde så finns det en godkänd observation på Bali.[4]

Zebrafinken tillhör det lilla släktet Taeniopygia (synonym Poephila) tillsammans med den australiska arten ringastrild (Taeniopygia bichenovii). Arten brukar delas upp i två underarter:

Vissa, som BirdLife International, behandlar castanotis som en egen art.

Introducerade populationer[redigera | redigera wikitext]

Zebrafinken är introducerad i Portugal, Puerto Rico och USA och det finns förvildade populationer på flera platser i dessa länder. Den har även observerats som förrymd i Danmark.[4]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Zebrafinken återfinns i gräsbiotoper, ofta i närheten av vatten och buskar, och även i öppna odlade områden.[3] Födan består huvudsakligen av frön, men såväl frukt som insekter ingår också i dieten.[5] Den befinner sig ofta på marken. De har ett slarvigt sätt att äta, vilket gynnar fröspridning för de aktuella växterna.

Häckning[redigera | redigera wikitext]

Finkarna lever i par eller flock och blir 7-12 år gamla. Finken är flexibel i sina bovanor och bona byggs såväl i träd, buskar, termitstackar eller klippskrevor som i andra fåglars bon eller i utstickande detaljer på byggnader. Boet, som är pungformat, används även mellan häckningsperioderna, för att sova i. Häckingssäsongen sträcker sig oftast mellan augusti och december men kan pågå längre.[3] Under parningsleken putsar paret varandras fjädrar.

Honan lägger ett till två ägg om dagen under en period på några få dagar, och kan få upp till sex ägg per kull. Både hanen och honan hjälper till att ruva äggen. Efter kläckningen tar det två veckor tills ungarna är flygfärdiga. I början är de grå med en svart näbb, som senare blir den karakteristiska orangea färgen.

Burfågel[redigera | redigera wikitext]

Zebrafinken är en lättskött burfågel. I fångenskap behöver finkarna gott om utrymme att flyga och även ett tillskott av kalcium.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2006. Taeniopygia guttata. I: IUCN 2006. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. <www.iucnredlist.org>. Läst 28 maj 2007.
  2. ^ SOF (2008) Sveriges Ornitologiska Förenings namnförslag (pdf)[död länk]
  3. ^ [a b c] Neville W Cayley & Terence R. Lindsey (2000). What Bird is That? A completetly revised and update edition of the classic Australian ornithological work.. Sydney. sid. 518 
  4. ^ [a b] Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom
  5. ^ ”Taeniopygia guttata”. Animal Diversity Web (ADW). http://animaldiversity.ummz.umich.edu/accounts/Taeniopygia_guttata/. Läst 13 augusti 2014. 

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Neville W Cayley & Terence R. Lindsey (2000). What Bird is That? A completetly revised and update edition of the classic Australian ornithological work.. Sydney. sid. 518 
  • Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]