Zhang Gaoli

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Zhang Gaoli
张高丽

Zhang Gaoli i Sankt Petersburg, 2013.

Förste vice premiärminister i Folkrepubliken Kinas statsråd
Innehar befattningen
Tillträdde befattningen 
15 mars 2013
President Xi Jinping
Premiärminister Li Keqiang
Företrädare Li Keqiang

Född april 1946
Jinjiang, Fujian
Nationalitet Kina Kina
Politiskt parti Danghui.svg Kinas kommunistiska parti
Alma mater Xiamenuniversitetet
Yrke Ekonom

Zhang Gaoli, född 1946, är en ledande kommunistisk kinesisk politiker på nationell nivå. Han är för närvarande förste vice premiärminister i Folkrepubliken Kinas statsråd och innehar stol nummer 7 i Politbyråns ständiga utskott, kommunistpartiets mäktigaste organ.[Uppdatering behövs]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Zhang Gaoli föddes i november 1946 (datum okänt) i staden Jinjiang i Fujian.

Han studerade ekonomi vid Xiamenuniversitetet i Xiamen mellan 1965 och 1970. Till skillnad från många andra sändes han inte ut för att arbeta på landsbygden under kulturrevolutionen.[1]

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Maoming petroleum (1970-1985)[redigera | redigera wikitext]

Efter avlagd examen började han jobba på det statliga oljebolaget Maoming petroleum i Guangdong, där han steg i graderna under 70- och 80-talen för att 1984 slutligen bli direktör. Som alla statliga bolag hade Maoming en partiavdelning, i vilken Zhang gick med 1973 och samlade på sig meriter som förklarar hans senare övergång till politiken. Samtidigt med direktörskapet var han från 1984 även vice partisekreterare för staden Maoming i vilken bolaget var baserat.

Provinspolitik (1985-2012)[redigera | redigera wikitext]

Zhang blev 1985 ansvarig för Guangdongs finansutskott. Från 1988 var han vice guvernör för provinsen, och kunde dessuton 1997 lägga till den viktiga posten som partisekreterare för Kinas industricentrum Shenzhen.

Han fick guvernörskapet i Shandong 2001 och ett år senare även partisekreterare för provinsen.

Toppen av sin provinsiella karriär nådde Zhang 2007 när han blev partisekreterare för Tianjin, som är huvudstaden Beijings port till havet och en av de fyra jättestäder som lyder direkt under centralregeringen utan att tillhöra någon provins. Partisekreterarna i de fyra direktstyrda städerna är i princip garanterade platser i Politbyrån, där Zhang mycket riktigt valdes in på partikongressen 2007.

Vice premiärminister (2012-)[redigera | redigera wikitext]

På kongressen 2012 valdes Zhang in i Politbyråns ständiga utskott och utsågs året därpå till förste vice premiärminister, alltså närmaste medarbetare till premiärminister Li Keqiang. Regeringen Li har totalt fyra vice premiärministrar, men de övriga tre sitter "bara" i Politbyrån och inte i Ständiga utskottet, så i partiets interna hierarki ligger de ett steg under Zhang.

Då Zhang kommer att ha fyllt 70 år vid nästa kongress 2017 får han enligt nuvarande regler inte ställa upp till omval.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "The Lost Generation of the 17th Chinese Communist Party Politburo", China Brief, Vol. 8 no. 19, 7 oktober 2008.