Barnarpsgatan

Barnarpsgatan
Ottonin Ljungqvists disponentvilla på Munksjö bruks fabriksområde
Anlagd1600-talet
Läge
PlatsVäster, Jönköping
SträckningTabergsån - Vätterstranden
Längdmeter
Betydelse
AnvändningTidigare landsväg till Jönköping söderifrån
Spårvagn med öppna plattformar på Barnarpsgata] vid hörnet mot Brunnsgatan, före 1912

Barnarpsgatan är en gata i stadsdelarna Söder och Väster i Jönköping. Den går i syd-nordlig riktning från Jordbron vid Tabergsåns mynning i Munksjön till Järnvägsgatan vid Vättern. Den var ursprungligen infartsgatan till Jönköping söderifrån från Växjö och senare Skåne och var till 1970-talet en del av Riksväg 1 (numera E4, som gick mellan Helsingborg och Stockholm.

Jönköping grundades på 1200-talet och den medeltida staden byggdes väster om Hamnkanalen. Staden brändes helt ned 1612 inför en väntad attack av danskarna, och när den återuppbyggdes från 1620-talet anlades den i sin helhet öster om Hamnkanalen på den sandiga reveln Sanden mellan Munksjön och Vättern. Under andra hälften av 1800-talet skedde en återuppbyggnad av stadsbebyggelse väster om Hamnkanalen, i vad som då kallades Förstaden, senare Väster, eller Västra centrum. Västra Storgatan blev huvudstråk i öst-västlig riktning och Barnapsgatan i nord-sydlig.

På Barnarpsgatan anlades spårvagnsspår för Jönköpings spårvägar från spårvagnshallarna på Gjuterigatan, men linjerna till Söder gick på Klostergatan, Torpagatan och Tabergsgatan till Torpa och Jordbron.

Byggnader och platser vid Barnarpsgatan[redigera | redigera wikitext]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]