Mössa

Från Wikipedia
Schematisk bild av en person i en mössa.

Mössa är en typ av mjuk huvudbonad[1] av tyg, läder eller garn, med eller utan skärm. Ordet mössa kan även beteckna huvudbonader i allmänhet.

En mössa kan ha snören eller band som knyts eller knäpps under hakan. Detta hjälper till att hålla mössan på plats, så att den inte faller av eller glider på ett obekvämt sätt. Banden bör knäppas stramt för att hålla mössan väl på plats. Mössor för barn brukar ha knytband men det är även vanligt att mössor för vuxna har knytband.

Förr användes mössor huvudsakligen som värmande plagg av allmogen samt av kvinnor och barn, vilket gjorde att den hade lägre status än hatten. Från 1800-talet har mössan varit en viktig uniformspersedel.

En bit in på 2000-talet har mössan, från att tidigare endast ha använts som värmande plagg vid kallt väder, blivit allt mer använd. Den nyttjas numera inte bara som värmande plagg utan mer som ett modeplagg. Idag är det framför allt ungdomar och unga personer som bär mössa vid andra tillfällen än som värmande plagg vid kallt väder.

Namnet på 1700-talets politiska parti Mössorna var ursprungligen ett öknamn. Det gavs 1737 åt Arvid Horns anhängare, som "gick med huvudena i nattmössan"[2].

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "mössa". NE.se. Läst 17 augusti 2014.
  2. ^ Herman Lindqvist: Historien om Sverige[sidnummer behövs]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Wikimedia Commons har media som rör mössa.