Hijab

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Iranska kvinnor iförda hijab; till vänster en scarf som lämnar en del hår synligt, till höger täcks hår och hals fullständigt med en undersjalett.
Bärande av hijab i världen.
Rött - Användning förbjuden eller begränsad inom utbildningsväsendet och den offentliga förvaltningen.
Brunt - Hijab är vanligt förekommande.
Gult - En betydande minoritet av kvinnorna använder plagget.
Ljusgrönt - De flesta kvinnor använder hijab.
Mörkgrönt - Användning av hijab är för kvinnor påbjudet i lag.
Hijab och status.
Mörkgrönt - Land med övervägande muslimsk befolkning där landets premiärminister eller "första dam" bär hijab.
Ljusgrönt - Land med övervägande muslimsk befolkning där landets premiärminister eller "första dam" inte bär hijab.

Hijab (ibland hidjab; arabiska حجاب) är dels en beteckning på islamsk täckande klädsel i allmänhet och i snävare bemärkelse namnet på ett specifikt plagg, nämligen en slöja eller sjal som används av kvinnor och som täcker håret, halsen och axlarna. Den senare betydelsen är vanlig både i flera arabländer och västländer. Att täcka huvudet med sjal är en variant att klä sig enligt muslimska påbud och kulturen i Mellanöstern. Andra plagg som täcker huvudet är chador, äldre design av abaya, batula och niqab (som också täcker ansiktet utom ögonen) och burka (som har nät för ögonen och löper från huvudet till fötterna).[1] Även bland andra etniska grupper i eller från Mellanöstern bär kvinnor sjal. Gifta judiska kvinnor bär traditionellt tichel,[2] och också inom kristendomen finns påbud om huvudduk.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Hijab (حجاب) betyder ordagrant förhänge, gardin eller överdrag. Roten حجب har innebörden övertäcka, avskärma eller beskydda. I den senaste koranöversättningen till svenska (2000) översätts ordet hijab i sura 33:53 med förhänge.

Termen hijab används emellertid inte i Koranen om kläder, istället används libas för att generellt beskriva klädsel. Hijab är ett förhänge som skulle användas för avskildhet. Koranen instruerar manliga troende muslimer att om de ska fråga profeten Muhammeds hustrur om något ska de göra så från bakom en hijab. Att använda sig av denna hijab är ett ansvar som männen, och inte profetens fruar, måste ta. Det är först senare som betydelsen hijab har överförts till klädsel trots att den term som används för kläder specifika för kvinnor är jilbab.[3]

Utformning[redigera | redigera wikitext]

Hijab finns i många olika färger, former och tyger.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Awrah

Enligt islam är det olämpligt att blotta vissa delar av människokroppen i offentliga sammanhang och särskilt för främmande personer av motsatt kön. Dessa delar kallas awrah. Vilka delar som är awrah är olika för män och kvinnor. Enligt de flesta tolkningar av islam är bland annat en kvinnas hår awrah och en "anständig" kvinna ska därför täcka sitt hår i det offentliga rummet.

Att bära hijab tjänar dels det praktiska syftet att täcka håret, men det är även en symbol som uttrycker identitet, könstillhörighet, samhällsstatus och religionstillhörighet. Hijab är ett plagg med ett starkt politiskt symbolvärde, som kom på modet år 1979 i Iran som ett motstånd mot väst, och bärande eller icke bärande av det kan ge upphov till konflikter.

Variationer[redigera | redigera wikitext]

Awrah uppfattas något olika i olika länder och kulturer. Traditionellt behöver inte flickor bära hijab eller täckande klädsel förrän i puberteten.

Hijab i Mellanöstern[redigera | redigera wikitext]

Vissa länder, exempelvis Iran och Saudiarabien, har lagstadgat att kvinnor måste bära täckande klädsel och hijab.

Hijaber till försäljning i Damascus Souk.

Hijab i Turkiet[redigera | redigera wikitext]

turkiska universitet var det tidigare (från 1920-talet) inte tillåtet för kvinnor att bära hijab, men detta förbud togs bort av det turkiska parlamentet den 9 februari 2008.[4] Senare bestämde Turkiets högsta domstol att förbudet skall fortsätta att gälla.[5]

Hijab i Europa[redigera | redigera wikitext]

Att bära hijab ses i många västerländer som ett uttryck för samhällets eller familjens kvinnoförtryck. En del menar dock att kvinnor som själva väljer att använda sig av hijab för att markera sin religiösa tillhörighet och vördnad för religionen inte är förtryckta.[6] Enligt ett beslut av Europeiska unionens domstol har arbetsgivare rätt att vägra anställda bära religiösa, filosofiska och politiska symboler under arbetstid.[7]

Hijab i Norge[redigera | redigera wikitext]

Under firandet av den internationella kvinnodagen den 8 mars 2009 i Oslo väckte kolumnisten Sara Azmeh Rasmussen starka reaktioner genom att offentligt bränna sin hijab. [8]

Hijab i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige är hijab (liksom turban eller kippa) tillåtna undantag från polisens uniformsbestämmelser.[9]

Efter att en gravid kvinna med hijab attackerats hösten 2013 klädde sig många svenska icke-muslimska kvinnor i slöja under det så kallade hijabupproret, som en solidaritetshandling för att försvara muslimska kvinnors rätt till sin muslimska identitet utan att bli trakasserade.[10] Feminister med muslimsk bakgrund ifrågasatte hijabupproret.[11]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://www.huffingtonpost.com/anne-peterson/know-your-veils_b_812944.html
 2. ^ Seigelshifer, Valeria, and Tova Hartman. "From Tichels to hair bands: Modern orthodox women and the practice of head covering." Women's Studies International Forum. Vol. 34. No. 5. Pergamon, 2011.
 3. ^ Martin, Richard C. (red.) (2004). The Encyclopedia of Islam and the Muslim World. New York: MacMillan-Thomson Gale. sid. 721 
 4. ^ Zena Ayman och Ellen Knickmeyer (10 februari 2008). ”Ban on Head Scarves Voted Out in Turkey”. Washington Post. http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/02/09/AR2008020900832.html?hpid=sec-world. Läst 13 februari 2008. 
 5. ^ Sabrina Tavernise (6 juni 2008). ”Turkey’s High Court Overturns Headscarf Rule”. The New York Times. http://www.nytimes.com/2008/06/06/world/europe/06turkey.html?fta=y. Läst 17 oktober 2008. 
 6. ^ Heidi Avellan (2 december 2006). ”Litet tyg, men en stor fråga”. Sydsvenskan. http://sydsvenskan.se/opinion/heidiavellan/article200240.ece. Läst 13 februari 2008. 
 7. ^ lefigaro.fr. ”Une entreprise peut interdire le port de signes religieux visibles, selon la justice européenne” (på fr). Le Figaro. http://www.lefigaro.fr/flash-eco/2017/03/14/97002-20170314FILWWW00084-une-entreprise-peut-interdire-le-port-de-signes-religieux.php. Läst 14 mars 2017. 
 8. ^ (Norsk) Hammerstad, Kathrine (8 mars 2009). ”Pepret med snøballer under hijab-brenning”. VG.no. http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=551334. Läst 9 mars 2009. 
 9. ^ Mångfald Polisens nationella policy och plan för mångfald och likabehandling 2010-2012
 10. ^ http://www.expressen.se/nyheter/de-bar-sloja-for-att-visa-solidaritet/
 11. ^ http://www.dn.se/arkiv/nyheter/hijabuppropet-far-kritik-manga-tvingas-till-sloja/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]