Usjanka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sovjetisk soldat med usjanka, 1992.

Usjanka (ryska: уша́нка) är en rysk mössa i päls (pälsmössa) med öronlappar som kan knytas upp eller knytas kring hakan för att skydda öronen från kyla. I engelsktalande delar av världen används benämningen shapka (ryska: шáпкa), från ryskans ord för "mössa".[1] Usjanka kan översättas bokstavligen som ’öronlappsmössa’, från ryska usji (у́ши) som betyder "öron". En nordisk motsvarighet till en usjanka kallas karpus.

Historiskt användande[redigera | redigera wikitext]

Tysk jägare med en tidig form av usjanka, 1643.
Finska soldater med "turkislakki" under vinterkriget.

Hattar med flexibla öronlappar gjorda av päls återfinns i f.d. Sovjetunionen såväl som Tyskland och Skandinavien. Kategoriseringen som "rysk mössa" kommer från andra världskriget. Under vinterkriget med Finland 1939 dog tusentals av ryssar på grund av hunger och kyla, detta på grund av brister i organisationen och brist på utrustning. Detta ledde till en reform och Röda armén införde nya vinterkläder samt en ny pälsmössa baserad på det finska exemplet.

I stället för den tunna, pyramidformade och revolutionära mössan budenovka, som inte fungerade med en hjälm ovanpå och därigenom gjorde soldaten till ett synligt mål, så gav en usjanka möjligheten att ha en hjälm.[2] Tyska soldater började också använda mössan inofficiellt,[3] även om kopior introducerades under slutet av kriget.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Oxford English Dictionary
  2. ^ Laurent Mirouze: Infanteristen des Zweiten Weltkriegs, Verlag Karl-Heinz Dissberger, Düsseldorf, ISBN 3-924753-27-X, S. 28
  3. ^ Mathias Färber: Zweiter Weltkrieg, Unipart-Verlag, Stuttgart 1990, ISBN 3-8122-3001-1, S. 556