Trilbyhatt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Djuna Barnes i en damtrilby på 1920-talet, och Leonard Cohen i en modern herrvariant. Djuna Barnes i en damtrilby på 1920-talet, och Leonard Cohen i en modern herrvariant.
Djuna Barnes i en damtrilby på 1920-talet, och Leonard Cohen i en modern herrvariant.

En trilbyhatt är en mjuk filthatt. Den påminner om en fedora, men är mycket mjukare – den kan rullas ihop och stoppas i fickan – och har ett avsevärt smalare brätte. Brättet är nedvikt i framkant och uppvikt där bak.[1]

Hatten har fått sitt namn efter hjältinnan i den populära romanen Trilby från 1894, som bär en sådan hatt i en av bokens illustrationer,[2] och senare i scenuppsättningen. Trilbyhatten var, liksom fedoran, ursprungligen en hattyp som bars av både män och kvinnor, men den räknas i våra dagar främst som en herrhatt. Trilbyn förknippas med en bohemisk livsstil, och under 2000-talet har den sammankopplats med hipsterkulturen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hoffmann, Frank W.; Bailey William G. (1993). Fashion & merchandising fads. New York: Haworth Press. sid. 265. Libris länk. ISBN 1-56024-376-7. https://books.google.se/books?id=e43sycR2-NwC&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false 
  2. ^ ”Types of men's hats : can you name these eight hats?”. https://parisiangentleman.co.uk/academy/types-of-mens-hats-can-you-name-these-8-hats/. Läst 17 januari 2018.