Hoppa till innehållet

Stetsonhatt

Från Wikipedia
En amerikansk kavallerihatt.
Hedersvakt med Tull- och gränspoliser i USA iförda Stetsonhatt.
Souvenirer med Kanadas ridande polis.
Ronald Reagan iförd Stetsonhatt.

Stetsonhatten är en bredbrättad hatt av filt, mer känd som cowboyhatt. Stetson är även ett märke från företaget John B. Stetson Company från Missouri, USA.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Stetsonhatten "skapades" av John B. Stetson (1830-1906) 1862 och var först tillverkad av filt (kastor) från bäver. Hatten blev populär och såldes för första gången 1865 i Colorado. Stetson grundade sitt företag i Philadelphia 1869 och 1886 hade företaget blivit världens största hattillverkare.

Stetson var dock inte först med denna typ av hatt. Christy's Hats från Frampton Cotterell, Bristol, England, hade skapat en hatt tidigare och stämde Stetson för licensrättigheterna. Stetson förlorade kortsiktigt men eftervärlden förknippar hattypen med Stetson.

Cowboyhatt[redigera | redigera wikitext]

Den här hatten förknippas ofta med cowboyer, inte minst på grund av västernfilmer. Men när den amerikanske författaren Lucius Beebe fördjupade sig i vilda västerns historia på 1950-talet, och gick igenom tusentals amerikanska fotografier tagna vid 1800-talets slut, visade det sig att hatten var sällsynt där.[1] Däremot förekom många olika huvudbonader och allra vanligast var plommonstopet.[1]

Användare[redigera | redigera wikitext]

Här är ett urval av nationer där delar av de polisiära och/eller militära styrkor använder Stetsonhatten.

England[redigera | redigera wikitext]

1905 skapades "The Legion of Frontiersmen" i England som var ämnad som en defensiv styrka för att försvara det Brittiska Imperiet. De använde sig av Stetsonhatten i sin uniform.

Kanada[redigera | redigera wikitext]

Kanadas ridande polis (RCMP) var bland de första att använda hatten i sin uniform från år 1891. Sedan har ett flertal olika inriktningar inom polis och militär i Kanada använt hatten i olika utföranden. Hatten finns även avbildad på Calgarys flagga.

Sydafrika[redigera | redigera wikitext]

I det andra boerkriget användes hatten av kanadensiska styrkor som sattes in av det brittiska imperiet.

USA[redigera | redigera wikitext]

I USA är det vanligt att polisen använder Stetsonhatten i sin uniform, kanske främst "Highway patrol". Även parkvakter i nationalparkerna använder sig av hatten. Mest känd har nog Stetsonhatten blivit genom användandet hos cowboyer i främst långfilmer och det amerikanska kavalleriet.

Olika modeller[redigera | redigera wikitext]

Stetsons finns i ett stort antal olika modeller för civilt bruk. Vanligast förekommande i USA men liknande hattar finns på andra håll i världen, exempelvis i Australien och i olika delar av Sydamerika.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]