Näringsjäst

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Bjäst)
Näringsjäst, köpt i svensk butik.

Näringsjäst är en inaktiv jäst som används som kosttillskott och i hälsokost. Samma svamp kan man även hitta vid öltillverkning i bryggjäst, vanligtvis svampen Saccharomyces cerevisiae, och det finns produkter som säljs under namnet "öljästtabletter". Kemisten Louis Pasteur lyckades isolera jästen till en ren kultur.[1] Näringsvärdet framställs genom odling av jästen med en blandning av sockerrör och melass av sockerbetor under en period på 7 dagar, sedan skördas, tvättas, torkas och sist förpackas. Man finner jästen i form av flingor, gult pulver påminnande majsmjöl eller som pulver i tablettform och finns oftast i hälsokostaffärer men även välsorterade matbutiker. Produkten är populär bland de som är veganer eller vegetarianer och används oftast som en ingrediens i recept.[2] Som hälsokost används den för att förbättra hårets kvalitet och den ges till katter i syfte att förbättra päls och klor.[3]

Den äts som källa för protein och vitaminer speciellt Vitamin B, är naturligt låg i fett, natrium och helt fri från socker, mejeriprodukter och gluten.

Näringsjäst används i matlagning som ersättning för ost, eftersom den är fri från animalier äts den av veganer och används i flingform direkt som ersättning för parmesan. I USA finns den som topping på popcorn, även veganska ostchips och tofuröra.

Glutaminsyra[redigera | redigera wikitext]

Jästen har inte tillsatts natriumglutamat som ingrediens, men innehåller naturligt en liten mängd glutaminsyra eftersom jästcellernas cellväggar bryts ner när cellerna dör och delas upp i de aminosyror som ursprungligen ingick.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Orfano, Finn. [1][död länk] "Bright Hub" 12 Oktober 2010.
  2. ^ Brown, Elizabeth. [2][död länk]Santa Monica Daily Press.25 April 2009.
  3. ^ Maija Ruisniemi och Inger Öhlund (13 juni 2004). ”Hälsofrågan” (på svenska). DN. http://www.dn.se/arkiv/sondag/halsofragan/. Läst 23 augusti 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]