Cavalier king charles spaniel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Cavalier king charles spaniel
CarterBIS.Tiki.13.6.09.jpg
Cavalier king charles spaniel (blenheim)
Rasgrupp (FCI) Grupp 9, sektion 7
Brittiska dvärgspaniel
Rasgrupp (SKK) Grupp 9 Sällskapshundar
Ursprungsland  Storbritannien
Specialklubb Specialklubben för Cavalier King Charles Spaniel
Rasstandard FCI 136 Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
Päls Lång, silkeslen, utan lockighet. Lätt vågig päls är tillåten. Rikligt med behäng. Pälsen ska aldrig trimmas.
Färg blenheim (röd och vit)
ruby (helröd)
black and tan (svart och brun)
tricolor (svart, röd och vit)
Vikt 5,5-8 kg
Mankhöjd FCI: 33-35 cm USA: 30,5-33 cm

Cavalier king charles spaniel är en hundras från Storbritannien. Den är en sällskapshund av typen brittiska dvärgspaniel. I en undersökning 2012/2013 utnämndes cavalier king charles spaniel till en av världens tjugo populäraste hundraser.[1] I Sverige låg nyregistreringarna på åttonde plats 2012.

Tre av de vanliga färgställningarna hos cavalieren: blenheim, tricolor och ruby

Historia[redigera | redigera wikitext]

Rasen har utvecklats ur småvuxna äldre jakthundar och som sådan är rasen avlägset släkt med till exempel cocker spaniel. Dessa miniatyrspanielar var populära hos adeln och vid hovet där de hölls som sällskapshundar. Efter avrättningen av Maria Stuart sägs man ha hittat en liten spaniel bland hennes kjolar. Rasen har fått sitt namn efter Marys sonsonson, kung Charles II. Han hade en hel liten flock av dessa små spanielar, som följde honom överallt, och ett känt citat säger att kungen försummade sitt ämbete genom att bara leka med sina hundar.

Med importen av orientaliska varor på 1700- och 1800-talen kom också kortnosade dvärghundar. Dessa korsades med de befintliga brittiska dvärgraserna vilket gav upphåll till dagens king charles spaniel. Cavalieren med sitt med gammaldags utseende försvann nästan helt, och det var inte förrän under mellankrigstiden som typen kunde bevaras och rekonstrueras. 1926 startades ett upprop och två år senare bildades rasklubb en i England. Av den brittiska kennelklubben the Kennel Club godkändes den som egen ras 1945, med Cavalier tillagt i namnet för att skilja den från den kortnosade king charles. Sedan dess har rasen vuxit stadigt i popularitet.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Typiskt för cavalier är det mycket vänliga sättet. Den anses vara en bra nybörjarras då den är samarbetsvillig, gladlynt och utan nervositet eller aggressivitet. Cavalieren är mångsidig, och tycker om att arbeta, så lydnad, agility, rallylydnad och viltspår är aktiviteter som kan lämpa sig.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Cavalier king charles spaniel har hängande öron.

Cavalier king charles spaniel är en dvärghund som har hängande öron och finns i fyra färgvarianter: blenheim (röd och vit), ruby (helröd), black and tan (svart och röd) samt tricolor' (svart, röd och vit).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Registration figures worldwide – from top thirty to endangered breeds, Fédération Cynologique Internationale (FCI) (läst 2013-07-21)

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Cavalier king charles spaniel.