Charlie Hunnam

Från Wikipedia
Charlie Hunnam
Charlie Hunnam februari 2017.
Charlie Hunnam februari 2017.
FöddCharles Matthew Hunnam
10 april 1980 (44 år)
Storbritannien Newcastle upon Tyne, England, Storbritannien
Utbildad vidCumbria Institute of the Arts, Heaton Manor School, Queen Elizabeth Grammar School Penrith, Jesmond Park Academy och University of Cumbria
Aktiva år1996 –
MakaKatharine Towne
(1999 – 2002; skild) Sofie
PartnerMorgana McNelis
(2005 – idag)
Betydande roller
Jackson "Jax" Teller i Sons of Anarchy
Pete Dunham i Green Street Hooligans
Raleigh Becket i Pacific Rim
IMDb SFDb

Charlie Hunnam, eg. Charles Matthew Hunnam, född 10 april 1980 i Newcastle upon Tyne, England, är en brittisk skådespelare. Hunnam har haft framträdande roller i filmer som Pacific Rim och Green Street Hooligans, samt huvudrollen i TV-serien Sons of Anarchy. Han spelade också huvudrollen i filmen King Arthur: Legend of The Sword.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Hunnam föddes i Newcastle upon Tyne. Hans far, William "Billy" Hunnam (1952–2013), var en gangster och handlade med metallskrot, och modern Jane Hunnam, var företagare. Hunnams föräldrar separerade när han var två år gammal. Vid 12 års ålder flyttade han till byn Melmerby i Cumbria då hans mor gifte om sig. Hunnam har en bror och två halvbröder, den äldre brodern William "Billy" och de yngre Oliver och Christian. De båda sistnämnda var halvbröder på hans mors sida. Hunnam gick på Heaton Manor School i Newcastle och efter att ha flyttat till Cumbria gick han på Queen Elizabeth Grammar School i Penrith. Hunnam blev relegerad från gymnasiet och gjorde sina tentor hemma. Han gick sedan på Cumbria College of Art and Design, där han tog examen i filmteori, filmhistoria och scenkonst.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Vid 17 års ålder upptäcktes Hunnam i en skoaffär på julafton när han i berusat tillstånd skämtade när han skulle köpa skor till sin bror. En produktionschef för det Newcastlebaserade barnprogrammet Byker Grove gick fram till honom och strax därefter fick Hunnam sin första roll som Jason i tre avsnitt av serien Byker Grove. Vid 18 års ålder fick han sin första stora roll som den femtonårige skolpojken Nathan Maloney i Davies Channel 4-drama Queer as Folk.

Han följde upp detta med sin roll som Daz i filmen Vad hände med Harold Smith? (1999) och flyttade sedan till Los Angeles.

Hans karriär fortsatte med en återkommande roll som Gregor Ryder i WB Television Network-serien Young Americans. Han sågs därefter i den kortlivade Fox-serien Panik i plugget som Lloyd Haythe. Trots positiva recensioner blev serien nedlagd efter endast en säsong. Hunnam har sagt att han inte vill ha vilken roll som helst som han blir erbjuden: "Jag har 60 år på mig att tjäna pengar, men de val jag gör de närmaste fem åren kommer verkligen att forma min karriär". Beslutet resulterade i hans återkomst till Storbritannien för att ta huvudrollen som Pete Dunham i filmen Green Street (2005), men hans försök att leverera en cockneyaccent resulterade i att han fördes in i många kritikers lista över "värsta accenter i filmhistorien".

Hunnam menar att hans roll som Patric, en medlem av "The Fishes", i Children of Men (2006), var den sista delen i hans "galna män-trilogi". "Jag spelade psykopat i Åter till Cold Mountain, min karaktär i Green Street Hooligans är ganska psykotisk och nu har jag den här rollen". Mellan 2008 och 2014 medverkade Hunnman som Jackson "Jax" Teller i Sons of Anarchy, en TV-serie om en motorcykelklubb i en liten fiktiv stad i Kalifornien. Hunnam fick rollen efter att Kurt Sutter, skaparen av serien, såg honom i Green Street Hooligans. Hans skildring som Jax Teller har gett Hunnam en Critics' Choice Television Award-nominering, tre EWwy Award-nomineringar för Bästa manliga skådespelare i dramaserie och en PAAFTJ Award-nominering för Bästa ensemble i dramaserie.

Strax innan Hunnam fick rollen i Sons of Anarchy, sålde han sitt manus Vlad till Summit Entertainment med Brad Pitts Plan B Studios samproducering. Filmen är regisserad av musikvideoregissören och fotografen Anthony Mandler och kommer att fokusera på den verkliga berättelsen om Vlad III Dracula. Hunnam lärde sig historien från lokalbefolkningen i Rumänien när han filmade Åter till Cold Mountain. Han uppgav att han inte hade skådespelat på 18 månader och var så pank att om han inte hade lyckats sälja manuset skulle han fått att sälja huset och flytta tillbaka till Storbritannien för att flytta in med sin mamma. Hunnam arbetar även på ett annat filmmanus, baserat på en artikel i Rolling Stone från 2011. Filmen ska handla om Edgar Valdez Villareal, en amerikansk knarkkung som styrde en av de största drogkartellerna i Mexiko. Ett annat projekt han arbetar på är en film om romkulturen i Storbritannien, som han hoppas att få regissera. Han uppgav att det är "en del av det engelska samhället som verkligen sällan undersökts, men är en av de mest färgstarka och intressanta delarna av det brittiska samhället".

År 2011 spelade Hunnam rollen som Gavin Nichols i den filosofiska drama/thriller-filmen The Ledge av Matthew Chapman. Under 2012 spelade han som titelkaraktären i indiekomedin 3,2,1... Frankie Go Boom, tillsammans med bland andra hans Sons of Anarchy-motspelare Ron Perlman. Hunnam sade att han ansåg dagen då han filmade scener med Perlman i 3,2,1... Frankie Go Boom var den bästa och roligaste dagen av inspelning han någonsin har haft i hela sin karriär. Han syntes också som Jay, en före detta boxare, i Stefan Ruzowitzkys brottsdrama Deadfall (2012).

Hunnam spelade rollen som Raleigh Becket i Guillermo del Toros science fiction-film Pacific Rim, som hade premiär i juli 2013 och kasserade in 411 000 000 dollar världen över. Den 2 juni 2014 tilldelades han ett Huading Award för Bästa globala framgång för skådespelare, för sin roll som Raleigh, eftersom filmen gjorde mycket bra ifrån sig på den asiatiska marknaden. Tidigare under samma år, meddelades det att Hunnam skulle återförenas med del Toro i skräckfilmen Crimson Peak, där han kommer att spela mot Mia Wasikowska, Tom Hiddleston och Jessica Chastain. Filmen har premiär den 16 oktober 2015. Den 2 september 2013 meddelades det att Hunnam skulle spela huvudrollen som Christian Grey i filmatiseringen av E.L. James storsäljare Femtio nyanser. Dock meddelade Universal Pictures den 12 oktober 2013 att Hunnam hade hoppat av filmen på grund av schemakonflikter för sin serie Sons of Anarchy.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Hunnam träffade skådespelaren Katharine Towne 1999 när de båda provspelade för roller i Dawsons Creek. De gifte de sig i Las Vegas men skildes 2002.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Charlie Hunnam 2010

Filmer[redigera | redigera wikitext]

År Titel Roll Notering
1999 Vad hände med Harold Smith? Daz
2002 Abandon Embry Larkin
2002 Nicholas Nickleby Nicholas Nickleby National Board of Review Award för bästa ensemble
2003 Åter till Cold Mountain Bosie
2005 Green Street Hooligans Pete Dunham
2006 Children of Men Patric
2011 The Ledge Gavin Nichols
2012 3,2,1... Frankie Go Boom Frankie
2012 Deadfall Jay
2013 Pacific Rim Raleigh Becket Huading Award för bästa globala framgång för skådespelare
2015 Crimson Peak Dr. Alan McMichael
2016 Knights of the Roundtable Arthur Pendragon
2016 The Lost City of Z Percy Fawcett
2017 King Arthur: Legend of The Sword King Arthur
2017 Papillon Henri "Papillon" Charrière
2018 A Million Little Pieces Bob Frey Jr
2019 Triple Frontier William "Ironhead" Miller
2019 True History of The Kelly Gang Sergeant O'Neill
2019 Jungleland Stanley Kaminski
2019 The Gentleman Raymond
2020 Waldo Charlie Waldo

Television[redigera | redigera wikitext]

År Titel Roll Notering
1998 Byker Grove Jason Chuckle Avsnitt: "10.1"
1999 My Wonderful Life Wes Okänt antal avsnitt
1999–2000 Queer as Folk Nathan Maloney Huvudroll; 10 avsnitt
1999 Microsoap Brad Avsnitt: "2.6"
2000 Young Americans Gregor Ryder 3 avsnitt
2001–2002 Panik i plugget Lloyd Haythe Huvudroll; 17 avsnitt
2008–2014 Sons of Anarchy Jackson "Jax" Teller Huvudroll; 95 avsnitt
Nominerad – Critics' Choice Television Award för bästa manliga skådespelare i dramaserie (2012)
Nominerad – EWwy Award för bästa skådespelare i dramaserie (2011, 2012, 2014)
Nominerad – PAAFTJ Award för bästa ensemble i dramaserie (2013)
Kommande Shantaram Lin

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Charlie Hunnam, 12 september 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]