Christian Knorr von Rosenroth

Från Wikipedia
Christian Knorr von Rosenroth
Född15 juli 1636[1][2]
Rudna, Polen
Dödmaj 1689[1]
Sulzbach-Rosenberg, Tyskland
Andra namnPeganium[3], Christian Peganius[3] och Christian Rautner[3]
Medborgare iTyskland
SysselsättningFörfattare[4], teolog, filosof, poet[4], översättare[4]
Redigera Wikidata

Christian Knorr von Rosenroth, född den 15 juli 1636, död den 4 maj 1689, var en lärd tysk riksfriherre, teolog, orientalist och psalmförfattare.

von Rosenroth studerade i Leipzig och Wittenberg och företog därefter en längre resa till Frankrike, England och Holland. På denna träffade han Henry More och Meir Stern och fördes av dem in i studiet av alkemi, orientaliska språk och särskilt kabbala. Genom sin kännedom om de hemliga vetenskaperna kom han i förbindelse med pfalzgreven Kristian August, som 1668 utnämnde honom till försteminister och gehejmeråd. År 1677 gjorde kejsar Leopold I honom till friherre.

Sin stora lärdom har Rosenroth nedlagt i Cabbala denudata (Sulzbach 1677), en med flera tillägg utgiven översättning av Zohar, den teoretiska kabbalas huvudverk. Som Lullus, Pico della Mirandola och Reuchlin sökte von Rosenroth att förena kabbala och kristendom och intar med sitt väldiga verk och sin egendomliga personlighet en betydande plats inom den kristna kabbalismen. von Rosenroth skrev dessutom flera psalmer och sånger av värde.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Bibliothèque nationale de France, BnF Catalogue général : öppen dataplattform, läs online, läst: 10 oktober 2015, licens: öppen licens.[källa från Wikidata]
  2. ^ SNAC, Christian Knorr von Rosenroth, läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  3. ^ [a b c] Tjeckiska nationalbibliotekets databas, läst: 30 augusti 2020.[källa från Wikidata]
  4. ^ [a b c] Archive of Fine Arts, läs online, läst: 1 april 2021.[källa från Wikidata]