Croÿ

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Huset De Croy ( franska uttal: [de kʁu.i]  är en av Europas uradlig och mest förnämna adliga familjer med anor från medeltiden. Huset som tog plats i den kejserliga riksdagen för Heliga Romerska riket från 1486. År 1594 upphöjdes ätten till prinsar av imperiet och namnet kommer ursprungligen från Château de Croy i men man har hävdat härkomst från Ungerska [2] Prince Marc [3] som påstås ha bosatt sig i Frankrike år 1147, där han gifte sig med en arvtagerska till barondömet Croÿ. 

Under hertigarna av Burgund steg familjen i graderna och familjen blev senare involverade i högadeln och monarkierna för Frankrike , Spanien, Österrike, Belgien och Nederländerna .

Bland de mer berömda medlemmarna av huset finns två biskopar och hertigar av Cambrai , två kardinaler (tillika ärkebiskopen av Toledo och ärkebiskopen av Rouen ), fem biskopar ( av Therouanne , Tournai , Cammin , Arras , och Ypres ), en premiärminister under Philipe den goda, en finansminister, premiärministern samt gudfadern för kejsare Karl V (som själv blev Gudfar till medlemmar av huset Croy), en prins av Masovia ,en marskalk av Frankrike och tjugo generaler.

Familjen innehar också ett rekord med trettiotvå riddare av Det gyllene skinnets orden.

I Belgien är De Croy idag en av fem familjer där huvudmannen bär titeln hertig och övriga familjemedlemmar är prins/prinsessa med förledet Hans/Hennes Höghet alternativt lord / lady. Bland ättens övriga titlar finns Lord Croy Roeulx, Molembois och Sempy, Baron de d'Airaines och Renty, Vicomte de Nieuport, Earl av Porcéan, Chiney och Beaumont, Markis de Havré, Prince of Solre och Croy samt Duke of Croy Soriia och Archi


Bland ättens medlemmar märks:

Källor[redigera | redigera wikitext]