Dödsdansen

Från Wikipedia
För TV-filmen från 1962, se Dödsdansen (film, 1962). För TV-filmen från 1980, se Dödsdansen (film, 1980).

Dödsdansen är en pjäs av August Strindberg från 1900. Huvudpersonerna är Edgar, artillerikapten, och hans fru Alice, före detta skådespelerska. Strindberg skrev under endast sex veckor både denna pjäs samt fortsättningen i Dödsdansen II.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Dödsdansen handlar om artillerikaptenen Edgar och den före detta skådespelerskan Alice, två äkta makar som blivit varandras fångvaktare på en ö i skärgården. Efter 25 år tillsammans väller bitterhet och kärlekshat upp till ytan när vännen Kurt kommer på besök från Amerika. Pjäsen är ett triangeldrama med få roller. Den är en i grunden tragisk historia, men är rik på (ofta bitter) humor.

Det har gått 25 år sedan Edgar lockade Alice att lämna teatern för hans skull, och de två ska snart fira silverbröllop. Men äktenskapet är bottenfruset, de är bägge förbittrade över den uteblivna karriären. I tjugofem år har makarna plågat varandra, som en del i den dagliga rutinen. Makarna är dessutom hänvisade till varandra eftersom de bor isolerade på en befästningsö. När Kurt, en släkting från Amerika, kommer på besök bryts dödläget och tjugofem års bitterhet kommer i dagen. Men efter att striden lagt sig återgår allt till det gamla. Edgar och Alice är varandras fångvaktare. När Kurt kommer och erbjuder en möjlighet att bryta sig ut avvisar de honom, de föredrar sitt fängelse.[1]

Uppsättningar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]