Giftas

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Giftas
Författare August Strindberg
Originalspråk Svenska
Land  Sverige
Utgivningsår 1884
Typ Novellsamling
För andra betydelser, se Giftas (olika betydelser).

Giftas är en novellsamling från 1884 författad av August Strindberg. Samlingen består av 12 noveller, alla med motiv från olika äktenskap. En andra del med ytterligare 18 noveller utkom 1886.

Vid denna tid i Strindbergs liv var äktenskapet med Siri von Essen lyckligt, och detta speglas av hans sätt att skriva lättsamt och med gott humör.

Det finns mycket olika åsikter om boken Giftas. Det ses ofta ur olika perspektiv. Vissa får en uppfattning om att Strindberg är en kvinnohatare efter de läst boken och andra får en uppfattning om att han respekterade kvinnorna.

Giftasprocessen[redigera | redigera wikitext]

Det åtalade stycket
Så blev han konfirmerad på våren. Det uppskakande uppträdet, då överklassen tog ed av underklassen på Kristi lekamen och ord, att den senare aldrig skulle befatta sig med vad den förra gjorde, satt länge i honom. Det oförskämda bedrägeriet som spelades med Högstedts Piccadon å 65 öre kannan och Lettströms majsoblater å 1 kr. skålp., vilka av prästen utgåvos för att vara den för över 1800 år sedan avrättade folkuppviglaren Jesus av Nasarets kött och blod, föll icke under hans reflexion, ty man reflekterade icke den tiden, utan man fick »stämningar».

Giftas publicerades den 27 september 1884 av Albert Bonniers förlag. Ungefär en vecka senare blev Strindberg åtalad för "hädelse emot Gud eller gäckeri af Guds ord eller sakramenten". I en av novellerna, Dygdens lön skriver Strindberg om den kyrkliga konfirmationen där han menade att det var bedrägeri att se vinet och brödet som Jesu kropp eftersom vinet var "Högstedts Piccadon à 65 öre kannan" och brödet var "Lettströms majsoblater à 1 krona skålpundet". Enligt den kristna transsubstantiationsläran förvandlas brödet till Kristi kropp och vinet till Kristi blod, även om dessas utseende, smak, lukt etcetera kvarstår oförändrade. Feministen Sophie Adlersparre angav sig i ett brev till Siri von Essen som den som startat processen. Saken komplicerades av att förläggaren Albert Bonnier inte hade en så kallad namnsedel som juridiskt skulle binda Strindberg vid författarskapet. Därmed skulle förläggaren få ta det juridiska ansvaret. Strindberg befann sig i Schweiz och ville inte komma till Sverige. Karl Otto Bonnier fick åka till Genève och övertala honom att komma hem. På Centralstationen i Stockholm möttes Strindberg av över tusen personer. Vid Nya Teaterns föreställning av Lycko-Pers resa hälsades han av publikens applåder och visade sig på scenen med lagerkrans.

Den 17 november frikändes Strindberg av rådhusrätten i Stockholm.

Giftasprocessen utgjorde slutpunkten i sedlighetsdebatten.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ sedlighetsdebatten] i Nationalencyklopedin, hämtad 2014-03-09

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]