E-demokrati

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Med e-demokrati avses användandet av elektroniska informationsteknologier för utförande och deltagande av politiska processer.

E-demokrati kan ha följande två olika betydelser :

Politikerstyrd E-demokrati

Att använda modern teknik, internet och datorer till att förbättra kommunikationen mellan medborgare och politiker och myndigheter. E-demokrati i denna betydelse innebär att de befintliga politikerna och partierna fortfarande har makten över de politiska besluten.

Folkstyrd E-demokrati

Att använda modern teknik, internet och datorer till att låta medborgarna själva fatta alla politiska beslut. Dvs att ersätta det nuvarande politiker- och parti-systemet med ett direkt folkstyrt system där medborgarna själva debatterar, röstar och fattar besluten ute på internet.

En tredje möjlighet som Schweiz i snart 500 år har tillämpat i 2000 kommuner är att kombinera politikerstyrd demokrati med folkstyrd demokrati. Partier PopVox som ställer upp i Stockholms kommun 2010 låter alla stockholmare avgöra vilka politiska frågor de vill stoppa eller stödja. Resten får den representativa demokratin sköta.


Politikerstyrd E-demokrati[redigera | redigera wikitext]

Fyll på info

Folkstyrd E-demokrati[redigera | redigera wikitext]

Fyll på info Se också nedanstående länkar.


Se även[redigera | redigera wikitext]

Fyll på ev länkar till sökord på wikipedia


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Experiment med direkt folkmakt