Feijoada

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Feijoada
Brasiliansk Feijoada och andra tillhörande rätter
Brasiliansk Feijoada och andra tillhörande rätter
Land Portugal och forna portugisiska kolonier som Brasilien och Angola
Huvudingredienser Bönor, Kött, Biffar

Feijoada är en gryta av bönor med biff och fläskkött, vanligt förekommande i Portugal och andra före detta portugisiska kolonier.

I Brasilien är feijoada nationalrätten och togs till Sydamerika av portugiserna, skapat från antika Feijoada-recept från de portugisiska regionerna Beira, Estremadura och Trás-os-montes.[1]

Namnet kommer från ordet feijão, portugisiska för böna.

Historia[redigera | redigera wikitext]

En vanlig historia konstaterar att den brasilianska feijoadan var en lyxig rätt bland Afrikas slavar på brasilianska farmer, då den var billig att göra innehållandes billiga ingredienser (bönor, ris, grönkål och farofa) samt resterna från saltad kött- och fläskproduktion. Maträtten har gått ifrån att vara en maträtt bland de lägre klasserna till att erbjudas på de allra finaste restaurangerna samt utmärkas till nationalrätt i Brasilien.

Hur som helst anser historiker som Luis da Camara Cascudo att feijoada är en brasiliansk version av grytor från sydeuropeiska länder som Frankrike (cassoulet), Spanien, Italien och naturligtvis Portugal. Traditionella portugisiska bön- och fläskrätter (cozidos) som de från Estremadura och Trás-os-Montes är feijoadans förfader.

Ingredienser[redigera | redigera wikitext]

Den brasilianska feijoadan tillagas med svarta black beans (engelska), med olika sorter saltade fläsk- och köttprodukter såsom saltade fläskbitar (öron, svansar, fötter), bacon, rökta fläskrevben, minst två sorter rökt korv och ryckt nötkött(ländrygg och tunga).

Grytan tillagas bäst över en stillsam eld i en tjock lergryta. På den slutliga rätten är bönorna och köttbitarna precis täckta av en mörk lila-brun buljong. Smaken är stark, måttligt salt , dominerad av smakerna från black beans och kött.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Feijoadans historia i Brasilien(Portugisiska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Feijoada, 11 Maj 2009.