Fiskarhalvön

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Petsamo. Det gröna området är den del av Fiskarhalvön (Rybatjihalvön) som Finland fick avträda till Sovjetunionen efter finska vinterkriget

Fiskarhalvön (ryska: Полуостров Рыбачий; finska: Kalastajasaarento; nordsamiska: Giehkirnjárga) är en mindre, rysk halvö på den nordvästra delen av Kolahalvön. Fiskarhalvön ligger ca 30 nm (55,6 km) sydost om Vardø och öster om gränsen mellan Norge och Ryssland. Administrativt hör den till Petjengarajonen inom Murmansk oblast och befinner sig flera timmars bilresa från Murmansk. Landområdet mellan Fiskarhalvön och fastlandet kallas på svenska för Mellanhalvön.

Huvudnäringen på halvön utgörs av rendjursskötsel och oljeutvinning (sedan 2003).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Gränserna i området är inte gamla. Den norsk-ryska gränsen drogs upp på 1820-talet. Vid denna tidpunkt bodde flera norska kolonisatörer på halvön och dessa kom främst från Finnmark och kallades för kolanorrmän. Efter den ryska revolutionen 1917 delades halvön upp mellan Finland och Sovjetunionen och fredsfördraget i Dorpat 1920 befäste detta.

När Vinterkriget mellan Finland och Sovjetunionen bröt ut evakuerades området och även kolanorrmännen från orten Tsypnavolok evakuerades och staden är nu avfolkad. Området erövrades av Sovjetunionen och Finland var tvunget att överlåta den västra delen vid freden i Moskva den 13 mars 1940. Avtalet ratificerades i den finska riksdagen två dagar senare.

Under den tyska invasionen av Sovjetunionen 1941 och under de påföljande tre åren var området skådeplats för ett positionskrig. Från halvön kunde man övervaka den allierade lend-lease-trafiken och båda sidor hade kraftigt befäst sina positioner på halvön.

Under den efterkrigstida Sovjettiden var området kraftigt befäst på grund av dess närhet till NATO-landet Norge. Området är ännu idag stängt för utlänningar.

Byar på halvön[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]