Flyghöns

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Flyghöns
Status i världen: Sårbar[1]
Ökenflyghöna (P. senegallus)
Ökenflyghöna (P. senegallus)
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Petrellfåglar
Pteroclidiformes
Familj Pteroclididae
Vetenskapligt namn
§ Pteroclididae
Auktor Bonaparte, 1831
Släkten
Synonymer
Pteroclidae - vanligt förekommande felstavning
Pterocles indicus
Pterocles indicus
Hitta fler artiklar om fåglar med

Flyghöns eller stäpphöns är enda familjen i ordningen Pteroclidiformes bland fåglarna. De lever i Afrika och Asien och har en fjäderdräkt med bruna eller gröna färger. Vissa arter förekommer också i Europa.

Födan består huvudsakligen av frön. Som namnet antyder har flyghöns en bra flygförmåga. Hannens bukfjädrar är så uppbyggda att de kan suga upp vatten. På så sätt får ungarna tillräckligt med vatten när hannen kommer till boet. Huvudet och näbben är små. Näbben är svag, föga böjd och utan köttig hud vid roten. Näsborrarna är dolda under pannans fjädrar. Vingarna är långa och spetsiga. Benen är svaga och liksom tårna korta. Den bakre tån är rudimentär eller saknas, och den yttersta tån har bara 4 leder. De tre framtårna är förenade med varandra till en gemensam sula. Arterna av denna familj bebor stäpper och öknar.

Under parningstiden lever de parvis, däremellan ofta i stora skaror, som flitigt strövar omkring för att söka sin föda. Flyghöns indelas i två släkten.

Utseende och utbredning[redigera | redigera wikitext]

Flyghönssläktet eller sandhöns (Pterocles) har tårna och tarsens baksida nakna och en rudimentär bakre tå. Framtårna är endast vid roten obetydligt förenade samt första och andra vingpennorna är lika långa. De arter som hör till detta släkte lever i Europa, Asien och Afrika.

Stäpphönssläktet (Syrrhaptes) har tårna och tarserna befjädrade och saknar en bakre tå, samt har framtårna mycket breda och sammanvuxna till främsta leden, så att foten, sedd underifrån, bildar en enda sula, som är beklädd av hornartade vårtor. Klorna är breda och starka. De två arter som tillhör detta släkte hör hemma i Asiens stäpper och öknar.

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Whitaker, A.H. & Sadlier, R.A. 2011 Pteroclididae Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.


Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.