Hoppa till innehållet

Folke Arström

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Bestickserien "Facette" formgiven av Arström.

Folke Emanuel Arström, född 15 oktober 1907 i Bromma församling, Stockholm,[1] död 15 oktober 1997 i Lidingö församling, Stockholms län,[2] var en svensk målare, silversmed och bestickformgivare.

Arström studerade vid Konstakademien i Stockholm för bland annat Albert Engström och vid Berggrens målarskola samt under resor i utlandet. Han utförde teaterdekorationer, affischer och adresser samt utformade Huddinge kommuns vapen. Arström formgav silver och tenn för Guldsmedsaktiebolaget - GAB 1936–1940. Han var huvuddesigner vid Gense i Eskilstuna från 1940. Han fick rostfritt stål att bli accepterat som material för vardagsbestick. Besticken Focus helt i rostfritt, 1955 och Focus de Luxe i rostfritt med svarta nylonskaft, 1956, uppmärksammades stort i USA. Gjorde serierna Thebe 1944, Facette 1949 l rostfritt stål, Attaché och Diplomat 1958, i silver för Guldsmedsaktiebolaget i Stockholm, plaketter, silverpjäser och en dopfunt till Hofors kyrka. Han var anställd som konstnärlig ledare vid Guldsmedsaktiebolaget 1940–1960 och var en av de formgivare som införde en formgivande funktionalistisk stil i tillverkningen. För Skånska ättiksfabriken i Perstorp formgav en mugg i plast 1943 som kom att användas vid försvaret och ett antal skolmatsalar. Han utföde även blomsterdekorationer och affischer och var involverad i Primus i Stockholm.

Arström är representerad vid Nationalmuseum,[3] Röhsska museet,[4] Nordiska museet,[5] Tekniska museet,[6] Arkitektur- och designcentrum [7] och Victoria and Albert Museum.[8]

Folke Arström är begravd på Lidingö kyrkogård.[9]

Litteratur

Referenser