Försvarsberedningen

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Försvarsberedningen är ett forum där Sveriges regering och de politiska partierna i riksdagen kan samråda inom Sveriges säkerhets- och försvarspolitik. Syftet är att nå en bred enighet om hur Sveriges säkerhets- och försvarspolitik ska utformas.[1]

Försvarsberedningen består av ledamöter från de åtta riksdagspartierna, sakkunniga och experter samt ett sekretariat. Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna har två ledamöter vardera och övriga partier en ledamot. Sakkunniga och/eller experter medverkar från Justitie-, Utrikes-, Försvars- och Finansdepartementen samt Försvarsmakten, Försvarets materielverk och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Sekretariatet leds av huvudsekreteraren som till sitt stöd har fyra sekreterare.

Nuvarande ledamöter

Försvarsberedningens ledamöter var 2022:[2]

Historia

Det har funnits tidigare försvarsberedningar bland annat fyra kommittéer mellan oktober 1911 och februari 1914 under statsminister Karl Staaff.[3]


Referenser

  1. ^ [1]
  2. ^ Regeringskansliet, Regeringen och (21 december 2022). ”Försvarsberedningen”. Regeringskansliet. https://www.regeringen.se/regeringens-politik/forsvarsberedningen/. Läst 17 januari 2023. 
  3. ^ Försvar i Nordisk familjebok (andra upplagans supplement, 1923)

Externa länkar