Gentianasläktet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gentianasläktet
Knippgentiana (G. asclepiadea)
Knippgentiana (G. asclepiadea)
Systematik
Domän Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Gentianaordningen
Gentianales
Familj Gentianaväxter
Gentianaceae
Släkte Gentianasläktet
Gentiana
Vetenskapligt namn
§ Gentiana
Auktor L.
Arter
Se text
Gentiana asclepiadea
Gentiana asclepiadea
Hitta fler artiklar om växter med

Gentianasläktet (Gentiana) är ett växtsläkte i familjen gentianaväxter. Tidigare ingick även arter i detta släkte som numera bildat släktet gentianellasläktet (Gentianella). Gentianor kommer från bergsområden i hela världen utom Afrika. Det finns ungefär 400 arter i gentianasläktet.

Bladen är motsatta och de flesta av dem sitter i en bladrosett vid marken. Blommorna är trumpetformade och den vanligaste färgen är blå, men det finns även vita, krämfärgade, gula och röda blommor. De blå är vanligast på norra halvklotet och röda i Anderna. Vita arter dominerar på Nya Zeeland, även om de inte är särskilt utbredda där. Vanligen har blommorna 5 kronblad och 5 foderblad, men antalet varierar mellan 4 och 7 för olika arter. Alla gentianor har en stark besk smak som beror på innehållet av glykosiden, gentiopikrin.

Enligt Plinius den äldre är släktet Gentiana uppkallat efter Gentius (180 f.Kr. - 168 f.Kr.), en illyrisk kung som sades ha upptäckt växternas helande egenskaper. Några arter används som medicinalväxter och andra används som smaksättare i drinkar.

Några arter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]