Getto

Från Wikipedia
Version från den 4 november 2017 kl. 17.16 av Disembodied Soul (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av 83.248.160.104 (diskussion) till senaste version av 95.140.66.151)
Torget i det område som under senmedeltiden var det judiska gettot i Venedig (foto 2013)
Muren i Warszawas getto (1941)
Två män i Chicagos getto på South Side. (1974)

Getto eller ghetto är ursprungligen en benämning på de kvarter eller stadsdelar där judar var hänvisade att bo. I modern tid används ordet dels för slumområden, dels för områden där det finns en stor koncentration av personer av en viss etnicitet eller social klass. Under andra världskriget inrättade nazisterna en rad getton i östra och sydöstra Europa där de samlade ihop judar inför ”den slutgiltiga lösningen av judefrågan”.[1][2]

I äldre tider

Getton för judar upprättades under senmedeltiden men segregerade judiska samfälldheter fanns redan under antiken. Ordet sägs komma från Venedig, där stadens judiska befolkning från 1516 tvingades att leva på en liten ö i stadsdelen Cannaregio där det tidigare legat ett gjuteri, ghetovenetianska. Andra förklaringar för ordet som framlagts är att det kommer ifrån italienskans borghetto, litet grannskap, eller från det hebreiska ordet get. De påtvingade gettona avvecklades som ett resultat av upplysningen från mitten av 1700-talet. Kända getton fanns även i bland annat Rom och Prag.

Under andra världskriget

Under andra världskriget inrättade nazisterna omkring 1200 getton för judar, men även för romer.[3] De var tyskarnas första steg att få kontroll över judarna genom att separera dem från den icke-judiska befolkningen. År 1942 påbörjades genomförandet av ”den slutgiltiga lösningen” - judarna fördes över till förintelseläger och gettona avvecklades efterhand. De mest kända gettona låg i Warszawa, Łódź, Kraków, Lwów, Białystok, Vilnius och Riga.[4]

I dag

I överförd bemärkelse är ett getto ett slumområde där socialt utsatta människor bor av ekonomiska skäl. Sådana områden finns i de flesta länder. Välkända exempel är vissa fattiga storstadsområden dominerade av särskilt afroamerikaner eller latinamerikaner i USA, till exempel Harlem (Manhattan, New York) och Compton (Los Angeles, Kalifornien). Kriminalitet är ett vanligt problem i sådana områden. I Sydafrika, under apartheidtiden var den svarta befolkningen i de större städerna hänvisad till att bosätta sig inom vissa områden, så kallade townships. Det mest kända exemplet är Soweto (Southwestern Township, beläget i Johannesburg). Områdena i det svenska miljonprogrammet brukar kallas för betonggetton.

Dessutom används ordet bildligt i en rad sammanhang, det är till exempel inte helt ovanligt att ge ordet omvänd innebörd - rikemansgetto, medelklassgetto.

Se även

Referenser

Källor