Hammamet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Medinan i Hammamet.

Hammamet (arabiska: الحمامات, el-Ḥammāmāt) är en stad i guvernementet Nabeul i nordöstra Tunisien, vid medelhavskusten, cirka 60 km sydost om huvudstaden Tunis. Folkmängden uppgick till 85 218 invånare i början av 2013.[1]

Hammamet är mest känt som turistort dit många turister från Europa åker. Staden präglas därför av många hotell och restauranger och har en golfbana. Det finns också badstränder i Hammamet.

I stadskärnan finns ett äldre område – medinan – som är byggt i traditionell tunisisk stil. Denna är numera präglad av turister och försäljare som försöker tjäna pengar på dessa.

Staden är en av de rikaste orterna i Tunisien. Levnadsstandarden är betydligt högre i Hammamet än i övriga Tunisien. Detta märks inte minst inne i staden och dess omgivningar. Den östra kusten är den mest välmående delen av Tunisien och orterna där har en levnadsstandard som ligger långt över normal tunisisk levnadsstandard. Ändå är levnadsförhållandena mycket olika för Hammamets invånare. Trots att en del har god ekonomi finns ändå en omfattande fattigdom, och kontrasterna mellan fattiga och rika kan vara mycket stora.

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Kommunen är indelad i tre arrondissement:

  • Baraket Es-Sahel
  • Bir Bou Regba
  • Hammamet

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Hammamet har förhållandevis goda kommunikationer. Järnvägen genom Hammamet går till Sousse och Tunis. Förbi Hammamet går också motorvägen från Tunis till Monastir.

Personer som associeras med staden[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Institut National de la Statistique, Tunisie; Estimation de la population par commune au 1er janvier 2013 (excelfil) Läst 9 december 2013.

Koordinater: 36°24′N 10°37′Ö / 36.400°N 10.617°Ö / 36.400; 10.617