Helige Frälsarens kyrka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Helige Frälsarens kyrka
Kyrka
Helige Frälsarens kyrka 2007
Helige Frälsarens kyrka 2007
Land  Kroatien
Län Dubrovnik-Neretvas län
Ort Dubrovnik
Trossamfund Romersk-katolska kyrkan
Stift Dubrovniks stift
Stil Renässans

Helige Frälsarens kyrka (kroatiska: Crkva svetog Spasa) är en kyrka i Dubrovnik, Kroatien. Kyrkan uppfördes 1520-1528 efter ett beslut av senaten i den dåvarande mikrostaten Republiken Dubrovnik och utgör en av stadens sevärdheter.[1] Kyrkan ligger inklämd mellan stadsmuren, franciskanklostret och Onofrios stora fontän i gamla stan.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Staden Dubrovnik drabbades av en jordbävning den 17 maj 1520 i vilken tjugo personer omkom. De materiella skadorna på flera byggnader var omfattade och invånarna fasade att berget Srđ skulle falla ner över staden. I tacksamhet för att detta inte skedde lät senaten uppföra Helige Frälsarens kyrka. Kyrkan skadades inte nämnvärt vid den mycket starkare jordbävningen som drabbade staden den 6 april 1667.

Arkitektur[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan är byggd i venetiansk-dalmatisk renässansstil och uppförd enligt ritningar av den korčulanske byggherren Petar Andrijić. Den anses vara den första byggnaden i Dubrovnik som i sin helhet uppfördes i renässansstil. Den dominerande stilen i staden fram till jordbävningen 1520 hade varit gotiken. Kyrkan har en gavel i formen av ett fyrklöver vilket är karaktäristiskt för kyrkor på den östra adriatiska kusten.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dubrovniks turistförening (kroatiska)