Ilanz/Glion

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ilanz (kommun))
Hoppa till: navigering, sök
Ilanz/Glion
tyskaGemeinde Ilanz
rätoromanskaVischnaunca da Glion
Kommun
Ilanz GR.jpg
Ilanz wappen.svg
Heraldiskt vapen
Valspråk: "Die erste Stadt am Rhein"

("Den första staden vid Rhen")

Land  Schweiz
Kanton Wappen Graubünden matt.svg Graubünden
Region Surselva
Distrikt Surselva
Krets Ilanz/Foppa
Yta 133,48 km²[1]
Folkmängd 4 573 (2012-12-31)[2]
Befolkningstäthet 34,3 invånare/km²
Kommunkod 3619
Officiellt språk tyska, rätoromanska
Webbplats: http://www.ilanz.ch

Ilanz/Glion (tyska/rätoromanska) är en stad och kommun i distriktet Surselva i den schweiziska kantonen Graubünden. Staden ligger där floden Glenner rinner ut i den större Vorderrhein, och är centrum för förvaltning, marknad, sjukvård och utbildning i Surselva.

Stadens historia[redigera | redigera wikitext]

Obertor/Porta Sura, "övre porten", är en kvarleva av den gamla stadsmuren
Ilanz år 1923

Ilanz nämns som ort första gången år 765, och omtalas som stad år 1289. Vid medeltidens början hade staden tre stadsdelar: Unter-Ilanz i nuvarande Städtli (gamla stadskärnan) med S:ta Margaretakyrkan, på södra sidan av Vordrrhein, Ober-Ilanz med S:t Martinskyrkan 1 kilometer söder därom, samt S:t Nikolaus på norra sidan av Vorderrhein. Till en början var Ober-Ilanz centrum, men denna funktion gick så småningom över till Unter-Ilanz, och Ober-Ilanz övergavs som boplats.

Vid reformationens införande i Graubünden (dåvarande fristaten Drei Bünde) spelade Ilanz en central roll. 1524 och 1526 fattades där två avgörande beslut, Die Ilanzer Artikel, som innebar att katolska kyrkan och biskopen i Chur förlorade det mesta av sin makt i området. Kyrkans beskattningsrätt minskades, och fråntogs sitt inflytande över de världsliga frågorna. Kyrkliga frågor skulle bestämmas lokalt i församlingarna, även huruvida den nya reformerta läran skulle införas eller om den gamla katolska skulle bestå. Spåren av dessa beslut syns än idag, då Graubünden mer än någon annan schweizisk kanton är en inte bara språklig utan även religiös mosaik. Inte minst gör sig detta gällande i Foppa, det vill säga Ilanz och distriktet närmast runt omkring, där reformerta och katolska byar ligger om varandra. I staden själv antogs den reformerta läran.[3]


Inflyttning av arbetskraft utifrån ledde till en allt större katolsk minoritet i befolkningen, vilket ledde till grundandet av en katolsk församling som fick en egen kyrka 1879, Kirche Mariä Himmelfahrt. Redan vid sekelskiftet 1900 var katolikerna lika många som de reformerta, och år 2000 var de tre gånger så många.

Språk[redigera | redigera wikitext]

Även språkligt har ett skifte ägt rum i Ilanz. Flertalet av stadens invånare har traditionellt talat rätoromanska, närmare bestämt den sursilvanska dialekten, men det har alltid funnits en tyskspråkig minoritet. Den har dock ökat sin andel, och efter andra världskriget har de tysktalande varit i majoritet. Vid senaste folkräkningen (2000) hade endast en tredjedel rätoromanska som huvudspråk, men om man räknar alla som behärskar språket kommer man upp i hava befolkningen. Språket i stadens förvaltning och skolundervisning har alltid varit tyska, till skillnad från byarna runt omkring. Numera har dock staden infört tvåspråkiga klasser i skolan, och efter sammanslutningen 2014 av Ilanz och småkommunerna runt omkring är den nya kommunen Ilanz/Glion officiellt tvåspråkig.

Storkommunen[redigera | redigera wikitext]

Från och med 2014 bildade staden Ilanz (som officiellt använde endast det tyska namnet) jämte ett antal småkommuner runtomkring en ny kommun med det tysk-rätoromanska dubbelnamnet Ilanz/Glion. De kommuner som lades ihop med staden var Castrisch, Duvin, Ladir, Luven, Pigniu, Pitasch, Riein, Rueun, Ruschein, Schnaus, Sevgein och Siat. Invånarantalet är 4 573 (2012) varav 2 353 i själva staden.

Kända personer från Ilanz[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Statistique de la superficie 2004/09 : Données communales” (på tyska & franska) (Excel). Office fédéral de la Statistique. http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/fr/index/themen/02/03/blank/data/gemeindedaten.Document.87942.xls. Läst 23 september 2010. 
  2. ^ Statistik Schweiz: Uppgifter om befolkning i databanken
  3. ^ Historisches Lexikon der Schweiz