Lejonkungen

Från Wikipedia
Lejonkungen
(The Lion King)
Lejonkungen
Lejonkungen
GenreAnimerat, Äventyr, Drama, Komedi
RegissörRoger Allers
Rob Minkoff
ProducentDon Hahn
ManusIrene Mecchi
Jonathan Roberts
Linda Woolverton
Baserad påHamlet av William Shakespeare
OriginalrösterMatthew Broderick
James Earl Jones
Jeremy Irons
Jonathan Taylor Thomas
Nathan Lane
Ernie Sabella
Robert "Bob" Guillaume
Moira Kelly
Rowan Atkinson
Whoopi Goldberg
Richard "Cheech" Marin
Jim Cummings
Niketa Calame
Madge Sinclair
Zoe Leader
Svenska rösterJohan Halldén
Frank Ådahl
Johan Schinkler
Rikard Wolff
Peter Rangmar
Jan Rippe
Svante Thuresson
Mariam Wallentin
Kayo Shekoni
Anders Aldgård
Diana Nuñez
Anders Öjebo
Liza Öhman
Monica Forsberg
OriginalmusikHans Zimmer
Elton John
ProduktionsbolagWalt Disney Feature Animation
Walt Disney Pictures
DistributionBuena Vista Pictures Distribution
PremiärUSA 15 juni 1994 (USA)
18 november 1994 (Sverige)
Speltid89 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Budget$45 000 000 (uppskattat)[1]
Intäkter$987 483 777
UppföljareLejonkungen II – Simbas skatt
NyinspelningarLejonkungen (2019)
IMDb SFDb Elonet

Lejonkungen (engelska: The Lion King) är en amerikansk animerad långfilm, producerad av Walt Disney Feature Animation och distribuerad av Walt Disney Pictures med biopremiär den 15 juni 1994.[2] Det är den 32:a filmen på listan över Disneyklassiker, och den är i USA den fjärde mest inkomstbringande animerade filmen någonsin (efter Superhjältarna 2, Hitta Doris och Shrek 2).[3]

Filmen blev också den mest inkomstbringande någonsin bland de handritade animerade filmerna[4] och tillhör en epok som brukar kallas Disneys renässans.[5]

Filmen handlar huvudsakligen om en lejonunge vid namn Simba i en fiktiv stat med antropomorfiska lejon i Afrika[6], som får lära sig om livets mening genom flera kamper för att bli den rättmätige kungen. Lejonkungen företer många drag gemensamma med Osamu Tezukas animerade 1960-talsserie om Kimba, det vita lejonet ("Janguru taitei"),[7] även om inblandade animatörer och Disney själva dementerar att detta skulle vara medvetet.[8][9] Filmarna bekräftar dock att filmen influerats av Shakespeares pjäs Hamlet (kung, ung prins, ond farbror, kungamord, kungens spöke visar sig för sonen, duell), Bibelns berättelser om Josef och Moses, och Disneys produktion Bambi från 1942.[10] Filmen har väldigt mycket gemensamt med Niels Meyn roman "Simba, djurens konung: en berättelse för ungdom om Afrikas vilda djur" (översättning Ebba Nordenadler, B. Wahlström, 1930).

Lejonkungen är en musikalfilm, med musik skriven av Hans Zimmer, Elton John och lyrikern Tim Rice. Musiken och en av låtarna har båda vunnit varsin Oscar.[11] Disney har härtill producerat två relaterade filmer: en uppföljare, Lejonkungen II – Simbas skatt och en midquel Lejonkungen 3 – Hakuna Matata (kallad The Lion King 1½ i USA). År 2019 hade även en datoranimerad nyinspelning premiär.[12]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Historien om Lejonkungen utspelar sig i det fiktiva Lejonriket i Afrikas savanner, där ett lejon regerar över djuren som kung. I början av filmen smörjer den gamle, vise mandrill-schamanen Rafiki (misstas ofta för att vara en babian, även av sig själv eventuellt) in Simba — kung Mufasa och drottning Sarabis nyfödde son — i kokosmjölk inför en gigantisk samling av djur vid Lejonklippan. Samtidigt planerar Scar, Mufasas yngre bror, hur han ska mörda Mufasa för att ta platsen som kung i stället för Simba.

När Simba blir några månader äldre, visar Mufasa honom Lejonriket och lär honom ansvaret om att vara kung och om hur allt levande hör ihop i livets stora cirkel. Lite senare berättar Scar för Simba om elefantkyrkogården som ligger bortom Lejonrikets gränser, men säger samtidigt att han inte vill att Simba går dit. Då Simba är en pojke med stor nyfikenhet beslutar han sig för att besöka stället med sin bästa vän Nala trots att hans fader Mufasa har förbjudit Simba att ta sig dit. Där blir Simba och Nala jagade av hyenorna Shenzi, Banzai och Flin. Då Scar inte lyckats med det han från början tänkt eftersom Mufasa ansluter och förstör hela planen lurar han senare ner Simba i en kanjon och säger att han ska vänta där på överraskning från hans far. Under tiden jagar hyenorna ner en stor flock med gnuer ner i kanjonen där Simba sitter och väntar. I rusningen lyckas Mufasa rädda Simba, men i ett försök att klättra i säkerhet igen kastar Scar ner Mufasa i den vettskrämda hjorden så att Mufasa dör. Scar får Simba att tro att han bär ansvaret för sin fars död och Simba flyr bort från Lejonriket, bortskrämd och skuldmedveten. Scar beordrar hyenorna att förfölja och döda Simba – ett misslyckande som de sedan inte törs erkänna. Efter att Scar nu tror sig vara säker på att Simba även dött självutnämner han sig till kung och släpper in hyenorna, som lovat, i Lejonriket.

Medan Simba ligger utslagen efter en lång vandring i öknen, hittas han av surikaten Timon och vårtsvinet Pumbaa. Duon adopterar och föder upp lejonungen i djungeln, under deras motto "Hakuna matata" (swahili för "Inga bekymmer"). Tiden går, och Simba växer upp till ett ungt och fullvuxet lejon. En dag blir Pumbaa jagad av en lejonhona, men Simba kommer till hans undsättning. Efter att ha slagits med lejonhonan inser Simba att det är hans barndomsvän Nala. Lite senare märks det tydligt att Nala och Simba har blivit förälskade i varandra, till Timon och Pumbaas förtrytelse. Framåt kvällen upplyser Nala Simba om att Lejonriket har blivit en ödemark utan tillräckligt med mat och vatten, och hon ber honom att återvända och ta sin plats som kung. Men Simba har fortfarande skuldkänslor efter sin fars död och vägrar. Han överger Nala och flyr till den öppna slätten. Där träffar han på Rafiki, som upplyser honom att Mufasa "lever" och tar honom till en damm. Där möter Simba sin far Mufasas spöke uppe på natthimlen, som påminner Simba att han måste återvända till Lejonriket och ta sin rättmätiga plats som kung. Simba inser då att han inte längre kan fly från sitt förflutna och återvänder hem till Lejonriket. Nala, Timon och Pumbaa följer efter honom och går med för att hjälpa honom.

När de väl anländer till Lejonriket får Simba bevittna till sin fasa att hans en gång så vackra hem har blivit en uttorkad ödemark – precis som Nala hade beskrivit. När Simba upptäcker att Scar hade slagit hans mor Sarabi konfronterar han Scar. Men den falske kungen lyckas pika Simba över att han orsakade Mufasas död. Simba backar, och faller baklänges över Lejonklippan, men lyckas ta tag i kanten. Scar står över honom – i ett precis likadant scenario som före Mufasas död. Scar tar tillfället i akt och avslöjar att han dödade Mufasa. Rasande flyger Simba upp och tvingar Scar att avslöja sanningen inför hela lejonflocken. Timon, Pumbaa, Nala och alla lejonhonor anfaller hyenorna och i det resulterande slaget flyr Scar mot toppen av Lejonklippan, men en hämndlysten Simba följer efter. Omringad ber Scar Simba om nåd och försöker lägga skulden på hyenorna. Simba vägrar tro honom men skonar hans liv, om Scar svor att lämna Lejonriket och att aldrig mer komma tillbaka. Scar lämnar platsen men plötsligt anfaller han Simba. Det blir en våldsam duell, där Simba avgår med segern genom att kasta sin lömske farbror över klippkanten. Scar överlever fallet, men hyenorna, som hörde att Scar lade skulden på dem, omringar honom och sliter honom i stycken.

Scar och hyenorna är äntligen borta och Simba klättrar uppför Lejonklippan och tar över kungariket när regnet återvänder. Någon tid senare har Lejonriket återfått sin forna glans och Simba ser lyckligt ner på sitt kungarike med Nala, som nu har blivit hans drottning, och Timon och Pumbaa vid hans sida. Rafiki visar upp Simbas och Nalas nyfödda unge inför en gigantisk samling av djur från hela riket, och livets stora cirkel går vidare.

Figurer[redigera | redigera wikitext]

Till skillnad från många tidigare animerade filmer från Disney, består originalspråksutgåvan av Lejonkungen nästan uteslutande av välkända amerikanska skådespelare.

  • Simba är huvudrollen i filmen och ämnad att bli Lejonrikets nästa kung.
  • Mufasa är kung över Lejonriket och Simbas far.
  • Scar är Simbas elake farbror som vill ta platsen som näste kung.
  • Timon och Pumbaa är det komiska surikat- och vårtsvinsparet som lever under livsfilosofin Hakuna matata (swahili för Inga bekymmer).[a]
  • Rafiki är en vis mandrill som är en god vän till Mufasa och agerar som hovschaman som presenterar alla nyfödda kungliga lejon.
  • Nala är barndomsvän och tillämnad maka till Simba.
  • Zazu är en lojal rödnäbbad toko som är Mufasas adjutant.
  • Shenzi, Banzai och Flin är hyenor och Scars undersåtar.
  • Sarabi är Simbas mor, drottning i Lejonriket och ledare för lejonhonorna.
  • Sarafina är Nalas mor.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Figur Djurart Engelsk originaldubb Svensk originaldubb
Simba, som liten Lejon Jonathan Taylor Thomas

Jason Weaver (sångröst)

Johan Halldén
Simba, som vuxen Lejon Matthew Broderick

Joseph Williams (sångröst)

Frank Ådahl
Mufasa Lejon James Earl Jones Johan Schinkler
Scar Lejon Jeremy Irons

Jim Cummings (sångröst)

Rikard Wolff
Timon Surikat Nathan Lane Peter Rangmar
Pumbaa Vårtsvin Ernie Sabella Jan Rippe
Rafiki Mandrill Robert Guillaume Svante Thuresson
Nala, som liten Lejon Niketa Calame

Laura Williams (sångröst)

Mariam Wallentin
Nala, som vuxen Lejon Moira Kelly

Sally Dworsky (sångröst)

Kayo Shekoni
Zazu Rödnäbbad toko Rowan Atkinson Anders Aldgård
Shenzi Fläckig hyena Whoopi Goldberg Diana Nuñez
Banzai Fläckig hyena Cheech Marin Anders Öjebo
Flin Fläckig hyena Jim Cummings Jim Cummings
Sarabi Lejon Madge Sinclair Liza Öhman
Sarafina Lejon Zoe Leader Monica Forsberg

Produktionen[redigera | redigera wikitext]

Lejonkungen kallades under början av produktionen för King of the Jungle.[14] Precis som inför den tidigare filmen Bambi studerade animatörerna riktiga djur vid Los Angeles Zoo som referenser, medan några av filmarna åkte till Kenya för att iaktta djur- och naturlivet på plats.[15]

Tack vare dåtidens tillgång till datoranimeringar, kunde filmteamets många idéer bli verkliga. En av de mest minnesvärda datoranimerade sekvenserna i filmen är gnuernas rusning. Man lät bygga upp ett antal gnuer i ett 3D-program, multiplicerade dessa till ett hundratal, använda sig av cel-shading-teknik och ge dem alla slumpvisa vägar att springa ner för en sluttning, för att på så vis efterlikna den oberäkneliga väg som en hjord skulle ha tagit i verkligheten. Liknande multiplicering av de marscherande hyenorna i låten "Var beredd" användes.[16]

Lejonkungen ansågs en gång i tiden vara ett sidoprojekt till Pocahontas, som var i produktionsstadiet samtidigt. Majoriteten av Disneys animeringsteam trodde att Pocahontas skulle bli mer framgångsrik än Lejonkungen och ville således jobba mer med den.[17] Men när de två släpptes visade sig att Lejonkungen fick mycket större och positivare respons från publiken än Pocahontas, även om de båda visade på stor framgång.[18][19]

Priser[redigera | redigera wikitext]

Lejonkungen har vunnit två Oscars för Bästa originalmusik och för Bästa sång ("Can You Feel the Love Tonight"). Förutom att filmen vann två Golden Globe Award i samma kategorier, vann filmen även i kategorin Bästa film – musikal eller komedi. Tre Annie Awards har också tilldelats filmen för Bästa Animerade Film, Bästa Individuella Prestation för filmmusiken och Jeremy Irons fick ta emot priset för Bästa Prestation med rösten som Scar.[20]

Musik[redigera | redigera wikitext]

Elton John och Tim Rice har skrivit fem originalsånger till Lejonkungen, där Elton John framför "Can You Feel the Love Tonight" under sluttexterna. Hans Zimmer har också bidragit med starka teman, traditionell afrikansk musik och körinslag arrangerat av Lebo M, en sydafrikansk kompositör.[21] Filmen har inte bara vunnit Oscars- och Golden Globe-statyetter för Bästa originalmusik och Bästa sång[20], utan även två andra sånger, "Circle of Life" och "Hakuna matata", nominerades till filmprisgalorna.[22]

Alla tre sångerna hamnade också högt upp på hitlistorna runt om världen, bland annat stannade "Can You Feel The Love Tonight?" väldigt länge på svenska Trackslistan, och räknas i dag som en av de 5 sånger som legat längst på listan. I USA och Storbritannien hamnade den och "Circle of Life" etta på listorna.

Sånger[redigera | redigera wikitext]

Dessa är de musikaliska stycken som är med i filmen, i kronologisk ordning.

Uppföljare[redigera | redigera wikitext]

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vänskapen mellan de båda kan jämföras med det förekommande symbiotiska beteendet mellan sebramanguster och afrikanska vårtsvin, där de förra ofta putsar pälsen på de senare och äter upp fästingar med mera som de då hittar.[13]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Lion King business data”. The Internet Movie Database. http://www.imdb.com/title/tt0110357/business. Läst 22 augusti 2006. 
  2. ^ ”The Lion King (1994)”. Yahoo! Movies. Yahoo!. Arkiverad från originalet den 27 december 2009. https://web.archive.org/web/20091227064405/http://movies.yahoo.com/movie/1800216534/info. Läst 10 september 2009. 
  3. ^ ”Animation Movies at the Box Office – Box Office Mojo”. www.boxofficemojo.com. Arkiverad från originalet den 27 mars 2019. https://web.archive.org/web/20190327102422/http://www.boxofficemojo.com/genres/chart/?id=animation.htm. Läst 2 juni 2019. 
  4. ^ ”Highest grossing animated films”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/genres/chart/?id=animation.htm. Läst 29 juli 2008. 
  5. ^ ”Disney: Notes on the end of the Disney Renaissance”. decentfilms.com. http://www.decentfilms.com/articles/quovadisdisney.html. Läst 26 augusti 2008. 
  6. ^ The Lion King: Platinum Edition (Disc 2), Origins. [DVD]. Walt Disney Home Entertainment 
  7. ^ http://www.kimbawlion.com/rant2.htm
  8. ^ Adams, Cecil. ”Did Disney's The Lion King rip off an old Japanese TV series?”. straightdope.com. Arkiverad från originalet den 26 december 2007. https://web.archive.org/web/20071226161909/http://www.straightdope.com/classics/a991224.html. Läst 16 september 2006. 
  9. ^ Andersen, Craig. ”Remake of Tezuka's Popular Story Turns Into Denial?”. kimbawlion.com. http://www.kimbawlion.com/rant2.htm. Läst 24 september 2006. 
  10. ^ Don Hahn, Roger Allers, Rob Minkoff (2003), Specialutgåvan av Lejonkungen (2-disc), Walt Disney Home Video 
  11. ^ The Lion King – 1994 Academy Awards”. boxofficemojo.com- 1994 Academy Awards. http://www.boxofficemojo.com/oscar/movies/?id=lionking.htm. Läst 17 september 2006. 
  12. ^ http://www.imdb.com/title/tt6105098/
  13. ^ surikat i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 7 augusti 2017.
  14. ^ ”The Lion King (1994)”. IMDb. http://www.imdb.com/title/tt0110357/. Läst 12 september 2006. 
  15. ^ Specialutgåvan av Lejonkungen på DVD (2003), andra skivan, "Production Research Trip"
  16. ^ Specialutgåvan av Lejonkungen på DVD (2003), andra skivan, "Computer Animation"
  17. ^ Specialutgåvan av Lejonkungen på DVD (2003), andra skivan, "Origins"
  18. ^ ”The Lion King”. Rotten Tomatoes. http://www.rottentomatoes.com/m/lion_king/. Läst 24 september 2006. 
  19. ^ ”Pocahontas”. Rotten Tomatoes. Arkiverad från originalet den 10 februari 2007. https://web.archive.org/web/20070210090428/http://www.rottentomatoes.com/m/1063809-pocahontas/. Läst 17 september 2006. 
  20. ^ [a b] ”The Lion King – awards”. The Internet Movie Database. http://www.imdb.com/title/tt0110357/awards. Läst 27 augusti 2006. 
  21. ^ Specialutgåvan av Lejonkungen på DVD (2003), andra skivan, "Music: African Influence"
  22. ^ ”Golden Globe Awards”. HFPA. Arkiverad från originalet den 26 september 2007. https://web.archive.org/web/20070926225544/http://www1.hfpa.org/browse/film/25384. Läst 8 november 2006. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]