Jim Oberstar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Jim Oberstar

James Louis Oberstar, född 10 september 1934 i Chisholm, Minnesota, är en amerikansk demokratisk politiker. Han har representerat Minnesotas 8:e distrikt i USA:s representanthus sedan 1975. I distriktet ingår städerna Duluth, Grand Rapids, Brainerd, International Falls och Hibbing. Oberstar är sedan 2007 ordförande i representanthusets transport- och infrastrukturutskott.

Han avlade 1952 sin grundexamen vid College of St. Thomas (numera University of St. Thomas) i Saint Paul, Minnesota och 1956 masterexamen vid Europas Högskola i Brygge, Belgien. Han anställdes 1963 av kongressledamoten John Blatnik. När Blatnik inte längre ställde upp i 1974 års kongressval, kandiderade Oberstar i stället och vann med hjälp av Blatniks stöd.

Även om Oberstar annars är en relativt liberal demokrat, är han abortmotståndare, förespråkare för rätten att bära vapen och har röstat emot federal finansiering för stamcellsforskning. Republikanen Rod Grams, en före detta senator, utmanade Oberstar i kongressvalet i USA 2006. Grams påstod att Oberstars fasta adress är egentligen i Potomac, Maryland, som är en förort till Washington, D.C. och inte i Chisholm, Minnesota. Oberstar kallade påståendet en lögn. Han har en bostad i Maryland samtidigt som han äger barndomshemmet i Chisholm. Grams förlorade stort mot Oberstar.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]