Hoppa till innehållet

Ketobemidon

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ketogan)
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Strukturformel för ketobemidon.

Ketobemidon (summaformel C15H21NO2, IUPAC-namn 4-(3-hydroxifenyl)-1-metyl-4-propanonylpiperidin[1]) är kraftigt smärtstillande substans, ett narkotiskt analgetikum, tillhörande gruppen opioider. Ketobemidon används vid alla former av svår smärta, till exempel vid cancer, njur- och gallsten, frakturer, hjärtinfarkt och postoperativt samt vid förlossning. Det används också som komplement till regional anestesi.

Substansen är mycket lik morfin avseende dosering, effekt och biverkningar[2]. Varunamn för ketobemidon i Sverige är bland annat Ketogan, och medlet används i stort sett bara i Skandinavien, där Danmark toppar statistiken över användningen.

Ketobemidon är ett beroendeframkallande medel och är narkotikaklassat. Det ingår i förteckningarna N I och N IV i 1961 års allmänna narkotikakonvention, samt i förteckning II i Sverige.[3]

Källor