Konserthus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Konserthus kallas en större byggnad som främst är avsedd för framförande av levande musik. De flesta konserthusen är byggda under 1800- och 1900-talen och ursprungligen främst avsedda för klassisk musik. Det är numera även vanligt med populärmusiks-konserter i konserthusen, främst vintertid då utomhuskonserter i många länder är omöjliga. Konserthuset innehåller vanligen en större sal, ibland också en eller flera mindre salar avsedda för kammarmusik etc.

Konserthus i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Stockholms konserthus

Sveriges första konsertsal inrymdes i Kungliga Musikaliska Akademiens hus i Stockholm, byggt 1877 och invigt den 2 mars 1878. Den första byggnad benämnd "konserthus" var Konserthuset på Heden i Göteborg som uppfördes 1905 och förstördes i en brand 1928. Det mest kända konserthuset är kanske Stockholms konserthus, uppfört 1924-26 efter ritningar av arkitekt Ivar Tengbom.

Delvis efter förebild från Stockholm uppfördes flera konserthus i Sverige under 1930-talet. Örebro konserthus och Helsingborgs konserthus stod båda klara 1932. I Örebro rådde då fortfarande den nordisk klassicistiska stilen (arkitekt: Georg Arn), medan huset i Helsingborg (arkitekt: Sven Markelius) är ett av de första exemplen på svensk modernism eller funkis. Göteborgs konserthus tillkom 1935, även det hållet i funktionalistisk stil. Konserthuset Kristianstad (arkitekt: P.L.Håkanson) uppfördes 1936 i nationalromantisk stil.

Från slutet av 1900-talet har konserthus framstått som ett viktigt medel för att framhäva och profilera större städer i Sverige. Malmö konserthus invigdes 1985. Konserthus har även byggts i Linköping (1987), Norrköping (1994), Gävle (1998), Västerås (2002) och i Uppsala (2007). Ett unikt exempel på ett konserthus i en mindre ort är Vara konserthus från 2003.

I många städer är konserthuset samma byggnad som kongresshallen, med namn som konsert- och kongresshall.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]