Lönetransparensdirektivet

Från Wikipedia
Europeiska flaggan Europeisk unionsrätt
Lönetransparensdirektivet
Direktiv om stärkt tillämpning av principen om lika lön för kvinnor och män för lika eller likvärdigt arbete genom insyn i lönesättningen och efterlevnadsmekanismer

(Text av betydelse för EES)

Aktnummer Direktiv (EU) 2023/970
Celexnummer 32023L0970
Offentliggjort i EUT L 132, 17.5.2023
Rättslig form Direktiv
Rättsligt bindande Ja
Direkt tillämpligt Nej, transponering krävs
Tillämpas av Europeiska unionen samt Island, Liechtenstein, Norge
Utfärdat av Europaparlamentet och Europeiska unionens råd
Rättslig grund Art. 157.3 FEUF[1]

Relaterad lagstiftning
Nuvarande och tidigare gällande lagstiftning
Direktiv (EU) 2023/970
Utfärdat Trätt i kraft Tillämpligt Upphävt
2023-05-10 2023-06-06 2026-06-07

Lönetransparensdirektivet, eller direktiv (EU) 2023/970, är ett europeiskt direktiv som reglerar minimikrav för att stärka tillämpningen av likalöneprincipen inom Europeiska unionen. Direktivet utgör en del av unionens socialpolitik och dess skydd mot diskriminering på grund av kön. Det utfärdades av Europaparlamentet och Europeiska unionens råd den 10 maj 2023, trädde i kraft den 6 juni 2023 och ska vara införlivat i medlemsstaternas nationella lagar och andra författningar senast den 7 juni 2026.

Lönetransparensdirektivet fastställer en rad bestämmelser gällande insyn i lönesättningen i syfte att motverka diskriminering mellan män och kvinnor. Direktivet innehåller även bestämmelser om arbetstagares tillgång till rättsmedel och rätten till kompensation vid överträdelser av en rättighet eller skyldighet enligt likalöneprincipen.[2][3] Direktivet är tillämpligt på arbetsgivare i både offentlig och privat sektor.

Lönetransparensdirektivet är bindande för alla Europeiska unionens medlemsstater. Därutöver är det även bindande för Island, Liechtenstein och Norge genom EES-avtalet; i detta sammanhang är dessa länder och deras medborgare därför likvärdiga med unionens medlemsstater respektive unionsmedborgare.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Europeiska flaggan EU-portalen – temasidan för Europeiska unionen på svenskspråkiga Wikipedia.