Lennart Sacrédeus

Från Wikipedia
Version från den 27 juni 2017 kl. 00.39 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 0 källor och märker 1 som döda. #IABot (v1.4beta4))

Lennart Sacrédeus, född 17 juni 1957, är en kristdemokratisk politiker, gymnasielärare och journalist. Han var Europaparlamentariker 1999-2004 och riksdagsledamot 2006–2010. Han satt i Kristdemokraternas partistyrelse 1986-2004. Han har gjort sig känd för värdekonservatism.

Biografi

Lennart Sacrédeus är född i ett prästhem i Ronneby i Blekinge län och uppväxt i Torsås i Kalmar län. Som ung var han medlem i Centerpartiets ungdomsförbund.[1] Efter universitetsstudier i Lund och på Lärarhögskolan i Malmö är han sedan 1984 boende i Mora i Dalarnas län. Han är gift med Birgitta Sacrédeus och tillsammans har de tre barn.

Lennart Sacrédeus är utbildad gymnasielärare i samhällskunskap, historia och religion. När han reste i Östeuropa under 1980-talet tog han intryck av kommunistdiktaturernas ateism och förtryck av bland annat troende kristna, och inspirerades till att verka för spridningen av demokratiska ideal, mänskliga rättigheter och särskilt religionsfrihet.

Sacrédeus är aktiv i Svenska kyrkan. Han verkade som ledamot i Riksförbundets Kyrkans Ungdoms förbundsstyrelse 1981-85 (en tid som ordförande i dess internationella utskott) samt ledamot av Kyrkomötet och Kyrkostyrelsen sedan 2005 för nomineringsgruppen Kristdemokrater i Svenska kyrkan, KR.

Politisk gärning

Sacrédeus har varit vice kommunalråd i Mora. I Länsstyrelsens styrelse i Dalarna var han engagerad i dess beslut 1995 att föreslå ett namnbyte, året senare stadfäst av regeringen, när Kopparbergs län ändrades till Dalarnas län.

Inom europapolitiken är Lennart Sacrédeus en varm anhängare av gemenskapentanken i EG-projektet, men skeptisk till det unionsbygge av EU som inleddes med Maastrichtfördraget 1992. Han röstade därför nej i folkomröstningen om det svenska medlemskapet 1994 samt till euroanslutning 2003. I sitt arbete i Europaparlamentets konstitutionsutskott, socialutskott samt utrikes-, försvars- och människorättsutskott strävade han efter att få unionen att förstå nödvändigheten av en bättre folklig förankring. Han hade inriktningen att EU ska koncentrera sitt arbete till de gränsöverskridande frågorna och är kritisk till en överstatlighet som skulle innebär att medlemsstaterna avstår självständighet när det gäller social-, välfärdspolitik och skattepolitik. Han har kallat sej EU-minimalist.[källa behövs]

På Kristdemokraternas riksting 1996 och under partiets arbete med det medicinskt-etiska handlingsprogrammet 1997 motionerade Sacrédeus om att den abortlagstiftning som socialdemokraterna SPD och kristdemokraterna CDU och CSU infört i Tyskland skulle introduceras även i Sverige. Denna innebär en 12-veckorsgräns för laglig abort och en obligatorisk, värdeorienterad och stödjande rådgivning för ett par eller en kvinna som vill genomgå en abort.[2]

Referenser

  1. ^ Niklas Orrenius (2009-07-30 06.00, 14.37). ”Outsidern: "Jag sa nej till SD direkt"” (på svenska). Sydsvenskan: s. A10. http://sydsvenskan.se/sverige/article529617/Outsidern-quotJag-sa-nej-till-SD-direktquot.html. Läst 30 juli 2009. [död länk] Citat av Lennart Sacrédeus: ”Min bakgrund är i CUF, Centerpartiets ungdomsförbund.”
  2. ^ "Det här är Lennart", Kristdemokraternas pressmeddelande 15 juni 1999

Externa länkar