Lista över rollfigurer i Stargate

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Detta är en lista över rollfigurer i Stargate

Dr. Carson Beckett[redigera | redigera wikitext]

Dr. Carson Beckett som är Atlantis förste chefsläkare, är också den förste medlemmen i Atlantisteamet som man lär känna som bärare av genen ifrån de gamla som aktiverar deras teknologi. Samma avsnitt får man reda på att John Sheppard har samma gen. På avsnitt 17 under den tredje säsongen så dör Carson Beckett när han försöker (Och lyckas) rädda livet på en patient. Han ersätts då av Dr. Jennifer Keller, men kommer tillbaka under olika avsnitt i form av en klon.

Bra'tac[redigera | redigera wikitext]

Bra'tac är en Jaffakrigare och är över 130 år gammal, vilket gör honom till en av de äldsta Jaffa. Han är Teal'c's lärare och vän. Vid slutet av säsong 6, blir Bra'tac och Teal'c båda svårt skadade på ett Jaffa-möte. De överlever, men båda förlorade sina symbioter och blev tvungna att använda den nya drogen Tretonin.

Bra'tac jobbade för Apophis tidigare och sen blev han ledare över de Jaffa som stod emot Goa'uld. Trots att han jobbade för Apophis, så lärde han Teal'c att stå emot Goa'uld och försöka att ta bort dem från galaxen.

Vid slutet av säsong 8 övertygar Bra'tac och Teal'c de andra medlemmarna av Jaffa Rebellion att anfalla Dakara i ett uppdrag som de lyckades med. Jaffa får frihet, och Bra'tac får en position av ära inom Jaffafolket.

Steven Caldwell[redigera | redigera wikitext]

Colonel Steven Caldwell är befälhavare på skeppet Daedalus i Stargate Atlantis. Steven Caldwell var en kort period Goa'uld värd.

Samantha Carter[redigera | redigera wikitext]

Samantha Carter är en av huvudpersonerna i TV-serien Stargate SG-1 och gör även vissa inhopp i TV-serien Stargate Atlantis och spelas av Amanda Tapping. Hon är kapten i flygvapnet och har över 100 flygtimmar över fientligt territorium under Gulfkriget och rekryteras till den första gruppen, SG-1, som under överste Jack O'Neills ledning får det uppdraget att utforska främmande planeter genom att använda Stjärnporten.

Hon befordras successivt från kapten till major, överstelöjtnant och slutligen överste under TV-seriens gång. Hon är alumn från United States Air Force Academy, har en filosofie doktorsgrad i teoretisk astrofysik från MIT och något av ett geni när det gäller att lösa tekniska problem eller reparera utomjordiska anordningar.

Hennes närmaste släkting är fadern, pensionerade generalmajoren i flygvapnet Jacob Carter, som är palliativt cancersjuk, men botas genom att han får en symbiot inopererad och därefter blir en av ledargestalterna bland Tok'ra – ett Goa'uld-släkte som slåss mot de onda Goa'uldernas så kallade systemherrar. Efter några år dör han med sin symbiot. Sam Carter har även en bror, Marc som bor i San Diego, och en son som heter David och en dotter som heter Lisa.

Sam Carter, som i Stargate SG-1 är i 30 – 40-årsåldern, har svårigheter att leva ett normalt liv och har inte något förhållande som leder fram till äktenskap och barn. Hon använder permissioner och semestrar till att utföra experiment och studera de utomjordiska föremål som förts till Stargate-basen.

I säsong 2 av Stargate SG-1 fungerar Sam under en tid som värd åt Tok'ra-symbioten Jolinar, och efter Jolinars död behåller hon många av dennas minnen och kunskaper och blir än mer kunnig i "utomjordisk teknik". Föreningen mellan Jolinar och Samantha Carter leder också till en varaktig allians mellan Tok'ra och Jorden i kriget mot Goa'uld.När SG-1 är slut så åker hon till Atlantis och blir ledare för den expeditionen! Hon är även ibland med i Stargate Universe efter atlantis expeditionens slut

Ronon Dex[redigera | redigera wikitext]

Ronon Dex är en fiktiv person i TV-serien Stargate Atlantis som spelas av Jason Momoa. Han är en krigare från Sateda som varit jagad av Wraithen länge och som anslöt sig till Atlantisprojektet under andra säsongen. Han blev medlem i Sheppards team och nära vän med Teyla. Ronon Dex är nog den mest kända Satedan, han hade fästmö på sateda som dog framför Ronon på ett sjukhus när en stor del av sprängdes bort av wraith Ronon klarade sig med nöd och näppe.


Teyla Emmagan[redigera | redigera wikitext]

Teyla Emmagan är född på planeten Athos och hon var stamledare för Athosianerna på Athos. Hennes pappa Tagan blev tillfångatagen av Wraith. Hon och resten av Athosianerna flydde till Atlantis och där bodde Athosianerna en kort period tills de flyttade till fastlandet på Lantea. Sedan flyttade Athosianerna till en ny planet som de döpte till Nya Athos" Teyla stannade kvar på Atlantis och så började hon träffa en manlig Athosian vid namn Kanaan. Teyla väntar barn och pappan till barnet är Kanaan. Telya föder sitt barn i säsong fem och får en pojke som hon döper till Torren John Emmagan. John är efter John Sheppard.

George Hammond[redigera | redigera wikitext]

George Hammond är en fiktiv rollfigur i tv-serien Stargate SG-1. I seriens allra första avsnitt för vi veta att generalmajoren i USA:s flygvapen George Hammond har efterträtt generalmajor West, som var chef för stjärnportsprojektet i långfilmen. Hammond var en av seriens stående karaktärer från säsong ett t.o.m. säsong sju. Medan SG-1 och de andra teamen sändes ut på olika uppdrag var Hammonds modus operandi att vanligtvis vara kvar på basen.

Efter den sjunde säsongen förekom figuren i sporadiska gästrollsframträdanden samt i Stargate: Continuum. Rollfiguren avled liksom skådespelaren av en massiv hjärtattack år 2009. Efter generalens död döptes ett rymdskepp till hans minne.

Daniel Jackson[redigera | redigera wikitext]

Daniel Jackson är en fiktiv rollfigur som förekommer i både science fiction-filmen Stargate och i den följande tv-serien Stargate SG-1. Rollen spelades av James Spader i långfilmen och av Michael Shanks i TV-serien.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Daniel Jackson är en hyperintelligent akademiker. Hans teorier om det forntida Egypten och om utomjordisk inblandning rörande pyramiderna fick honom att bli utskrattad och utslängd från det vetenskapliga samfundet. Han förlorade sina forskningsstipendier och vräktes från sin lägenhet. Av en ren händelse så rekryteras han just i det ögonblicket till det hemligstämplade Stjärnportsprojektet. Det var Jackson som i långfilmen knäckte den kod som möjliggör interplanetära förbindelser med stjärnporten.

Hans biologiska farfar och enda levande släkting, Nick Ballard, bor för närvarande på en annan planet med jätteutomjordingar ("Crystal Skull"). Daniels föräldrar, Melbourne och Claire Jackson, även de arkeologer, krossades medan de övervakade ett egyptiskt konstföremål som placerades på Metropolitan Museum of Art i New York ("The Gamekeeper"). Hans farfar, som hellre ville bli kallad "Nick" än farfar, övergav honom efter begravningen och han lämnades i ett fosterhem. Tydligen hörde Daniel varken av sig till honom eller tog kontakt. Han besökte sin farfar på ett mentalsjukhus tills de kom i gräl med varandra och Nick sade åt Daniel att gå. Bråket var om Daniels misslyckande karriär.

Daniel Jackson har doktorsgrad i arkeologi, antropologi och filologi samt talar mer än 23 språk ("1969")-- möjligen 27 ("200"); Språk hörda på film är modersmålet engelska, fornegyptiska, spanska, ryska, mandarin och tyska, såväl som de för serien uppdiktade goa'uld, ancient, och unas (vilket han dechiffrerade).

Dr. Jennifer Keller[redigera | redigera wikitext]

Dr. Jennifer Keller är den nyaste personen i TV-serien Stargate Atlantis där hon spelar läkare. I fjärde säsongen blir Rodney McKay och Ronon Dex väldigt förtjusta i Jennifer, och har en "tävling" om hennes kärlek. I slutet verkar det som om Rodney McKay vinner. Dr. Jennifer Keller spelas av Jewel Staite.(2007-2009)

Martin Lloyd[redigera | redigera wikitext]

Martin Lloyd är en överlevare från en värld som blev anfallen och ödelagd av Goa'uld. Han och fyra andra män lyckades att fly i ett rymdskepp och Martin lämnade skeppet i en räddningskapsel och flydde till jorden. På jorden gömde han kapseln och de andra fyra männen kom till jorden, de hade lämnat sitt skepp som skulle återvända om fem år. Martin hade kontaktat Jack O'Neill och han berättade att han var en utomjording.

Martin fick följa med Teal'c och Jack till Martins hemvärld och Martin blev sorgsen genom att få se att hans hemvärld hade blivit förstörd av Goa'uld. En av männen hade gett Martin en medicin så han fick minnesförlust. Men Martin fick ett motgift och började minnas igen. De andra fyra männen återvände till det stora skeppet igen efter fem år och Martin stannade kvar på jorden.

Martin Lloyd blir i den femte säsongen upphovsman och manusförfattare till tv-serien Wormhole X-Treme vars rollfigurer och synopsis påminner starkt om SG-1 och Stargate Command.

Rodney McKay[redigera | redigera wikitext]

Dr. Rodney McKay är en fiktiv, arrogant men mycket smart kanadensisk vetenskapsman. Han tävlar om Dr. Keller mot Ronon men tycks vinna hennes kärlek. Det riktiga namnet på karaktären avslöjas (Dr. Meredith Rodney Mckay) när hans syster (På riktigt och i programmet) får reda på vad han har haft för sig under de fyra år han inte har ens hälsat på henne. Han spelas av David Hewlett. Han är även medverkande i sin egenproducerade komedi "A dogs Breakfast" med några av de övriga medskådespelarna i Stargate Atlantis.

Jack O'Neill[redigera | redigera wikitext]

Jonathan "Jack" O'Neill är fiktiv huvudperson i filmerna och TV-serierna om Stargate.

I långfilmen Stargate spelas flygvapenöversten O'Neill av Kurt Russell och i TV-serien Stargate SG-1 spelas han av Richard Dean Anderson. Privat har han en tragisk bakgrund med ett äktenskap som har kraschat sedan hans son vådaskjutit sig själv till döds med faderns tjänstevapen. I arbetslivet är överste Jack O'Neill den som anför spaningsteamet SG-1, som dessutom består av Dr. Daniel Jackson, Major Samantha Carter och utomjordingen (Jaffa) Teal'c. Han är med i teamet under de första åtta säsongerna, efter det så har han bara sporadiska framträdanden. Efter att Daniels död i början av den sjätte säsongen så är han motvillig mot att tillsätta en ny fjärde medlem i teamet. Han beslutar sig dock för att tillsätta Jonas efter att den ryska regeringen hade velat ha en rysk officer i teamet och general Hammond hade godkänt den förfrågan.

Orlin[redigera | redigera wikitext]

Orlin är en av De Gamla och han föddes på planeten Valonan. Han uppsteg för 4 000 år sedan, men tvingades i exil på planeten för att han gav planetens invånare avancerad teknologi, som användes till ett vapen, vilket bryter mot de upphöjdas regler.

När SG-1 kom till Velona blev han förälskad i Samantha Carter och följde efter henne till jorden. Han försökte inleda ett förhållande med Samantha genom att återgå till mänsklig form, men han tvingades återvända på Velona för att hindra ett annat SG-team från att aktivera vapnet. Då de andra upphöjda skulle ha förintat SG-teamet och vapnet för att förhindra att det missbrukades. Under sitt försök att stoppa aktiveringen blev Orlin dödligt sårad, så återtog han upphöjd form igen men SG-teamet skulle aktivera vapnet och de andra upphöjda förstörde vapnet helt och hållet.

Jonas Quinn[redigera | redigera wikitext]

Jonas Quinn är ifrån världen Langara, och han är medlem i SG-1 mellan åren 2002-03. Det första avsnittet som han är med i är Meridian i säsong 5. I säsong 6 så tar han över Daniel Jacksons plats i serien. Han ville komma med i teamet eftersom han hade skuldkänslor för Daniels död. Efter säsong 6 så var Nemec öppen för ett fortsatt samarbete, men man lyckades få till stånd ett kontrakt med Michael Shanks och Daniel kom åter med i serien i säsong 7. Jonas blir inte en del av teamet förrän i mitten av den sjätte säsongen. Orsaken är att överste Jack O'Neill är motvillig att välja ut en ny fjärde medlem. Han tvingas dock välja efter att ryssarna hade velat ha en rysk officer med i SG-1. Överste O'Neill ville dock hellre ha med Jonas i teamet än en rysk officer, så han valde Jonas. Jonas blev SG-1s arkeolog och han hjälpte till SG-1 att besegra Anubis. Jonas folk upptäcker Naquadria och han för med sig lite av den till SGC. Senare återvänder Jonas till Langara för ordna Fred mellan de tre nationerna Kelowna, Terramia och Anadrifederationen. Något senare kommer Ori till Langara och tar över och tvingar folket ta tro på Ori som "Gudar". Jonas dyker upp i serien några gånger efter att han lämnat serien 2003, men efter att Ori tagit över planeten, så hör man ingenting av dem. Jonas är en forskare från Langara. Langara har en teknisk nivå som kan jämföras med jordens under 1940-talet. Kelowna är även i krig med de två andra nationerna och det har de varit i århundraden. Jonas själv är väldigt snabblärd, vilket visar sig vara en stor tillgång under hans tid på jorden. Anledningen är att han hinner läsa igenom hela biblioteket på basen hela tre gånger under sin vistelse på jorden och han memorerar även alla uppdragsrapporter som SG-1 har skrivit.

Ra[redigera | redigera wikitext]

Goa'ulden Ra är en fiktiv person i Stargateuniversumet. Systemherrarnas ledare. Han/hon levde för 10 000 år sedan och fram till nutida år 1994, Jack O'Neill dödade honom med en atombomb på planeten Abydos. Ra förekom i den egyptiska mytologin som "solgud".

Teal'c[redigera | redigera wikitext]

Teal'c, som spelas av skådespelaren Christopher Judge, är en fiktiv person i den amerikanska TV-serien Stargate SG-1 (1997 – 2007). Teal'c är ledare för "guden" Apophis Jaffasoldater, men övertygas om att Aphopis är en falsk gud och ställer sig på Stargate 1-teamets sida i inledningen av serien. Han ingår därefter i SG-1 teamet, som leds av överste Jack O'Neill, genom alla säsonger i TV-serien. Christopher Judge är den skådespelare som förekommer i flest avsnitt av serien Stargate SG-1.

Som Jaffa-krigare har Teal'c en Goa'uld-symbiot inom sig, men av lägre rang än de Goa'uld som är "systemherrar" (krigsherrar) som utger sig för att vara gudar ur mänsklighetens fornmytologi och som utnyttjar människor som värdar. Symbioten hjälper Teal'c, liksom alla andra som bär på en Goa'uld, att läka och tillfriskna exceptionellt snabbt från skador och sjukdomar. Från början betraktar alla medlemmar ur krigarfolket Jaffa Teal'c som en förrädare, men alltmedan serien framskrider ansluter sig alltfler Jaffa till ett uppror mot systemherrarna.

Det är inte ofta som Teal'c skämtar, men det har hänt. I säsong 3 berättade han ett jaffa-skämt och började skratta. Skämtet han berättade var: En Ormvakt, en Horusvakt och en Seteshvakt möttes på en neutral planet. Det är ett spänt ögonblick. Ormvaktens ögon glöder. Horusvaktens näbb blänker. Seteshvaktens näsa rinner.

Unas[redigera | redigera wikitext]

Unas ('de första') är en grupp av icke-mänskliga, stamlevande varelser som bebor flera planeter i Vintergatan. De var de första värdar som användes av goa'uld, innan dessa istället började använda människor. Första mötet mellan människa och unas sker under tv-seriens första säsong, avsnitt 10, säsong 01, "Thor's Hammer. I avsnittet The First Ones (säsong fyra) blir Daniel Jackson kidnappad av en unas och lyckas få kontakt med varelsen och upptäcker att innerst inne är de goda varelser som egentligen vill utrota goa'uld lika mycket som jordborna. Daniel blir god vän med en av dem och lyckas även senare översätta deras språk till engelska.

Unas var även ett namn på en farao i Egypten.

Elizabeth Weir[redigera | redigera wikitext]

Dr Elizabeth Weir är expeditionsledare på Atlantis i Stargate Atlantis. Hon innehar detta ämbete, trots många svårigheter, tills hon blir tillfångatagen av Replikatorerna i ett avsnitt. Ämbetet tas över av Överste Samantha Carter när hon blir tillfångatagen.

Radek Zelenka[redigera | redigera wikitext]

Radek Zelenka spelas av David Nykl och är med i tv-serien Stargate Atlantis, där han är en av forskarna på expeditionen. Han härstammar från Tjeckien, och har en dålig vana av att svära på Tjeckiska.

Han och Dr Meridith Rodney McKay är kollegor men de kommer inte så bra överens.