Maria Larssons eviga ögonblick

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Maria Larssons eviga ögonblick
Genre(r) Drama
Regissör Jan Troell
Producent Thomas Stenderup
Manus Niklas Rådström
i samarbete med Jan Troell
Agneta Ulfsäter-Troell
Skådespelare Maria Heiskanen
Mikael Persbrandt
Jesper Christensen
m.fl.
Originalmusik Matti Bye
Produktionsbolag Götafilm
Sandrew Metronome
m.fl.
Distribution Sandrew Metronome
m.fl.
År 2008
Land Sverige
Danmark
IMDb

Maria Larssons eviga ögonblick är en svensk dramafilm från 2008 i regi av Jan Troell. I huvudrollerna ses Mikael Persbrandt, Maria Heiskanen och Jesper Christensen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om Maria Larsson (Maria Heiskanen) som i början av 1900-talet vinner en kamera på lotteri. Med en suput till man (Mikael Persbrandt) och en ständigt växande barnaskara tvingas hon samtidigt kämpa för ett anständigt familjeliv, med kameran förvarad undangömd och bortglömd. När hon går för att pantsätta den möter hon den danske fotografen Sebastian Pedersen (Jesper Christensen) och hennes liv tar en ny vändning.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Utgivning[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade biopremiär den 24 september 2008. Filmen förhandsvisades dock den 26 juni 2008, under BergmanveckanGotland. Filmen var nominerad som en av två filmer i kategorin Masters i Toronto Film Festival.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Några dagar innan den svenska premiären blev det klart att filmen är Sveriges Oscarsbidrag. I december 2008 blev den nominerad för en Golden Globe i kategorin bästa utländska film, filmen vann dock inte priset. När nomineringarna till Guldbaggen 2009 offentliggjordes den 30 december 2008 visade det sig att filmen var nominerad i samtliga åtta kategorier den kunde nomineras i - vilket är ett rekord i antalet nomineringar.

Vid Guldbaggegalan den 12 januari 2009 tilldelades den följande priser:

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]