Michael Segerström

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Michael Segerström
Mikael Segerström sminkas inför en tagning i "Allt ljus på mig!" en dramadokumentär från 1987 om Edvard Perssons liv.
Mikael Segerström sminkas inför en tagning i "Allt ljus på mig!" en dramadokumentär från 1987 om Edvard Perssons liv.
Född Karl Kristian Michael Segerström
20 maj 1944 (70 år)
Lund, Sverige
Betydande roller
Bernard i Darling
IMDb SFDb

Karl Kristian Michael Segerström, född 20 maj 1944 i Lund, är en svensk skådespelare, regissör och manusförfattare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Segerström föddes i Lund men växte upp i Skurup och är numera bosatt i Stockholm. Med sin bror Thomas Segerström drev han på 1970-talet Tidningsteatern, en tvåmannagrupp med samhällsradikal och burlesk satir på repertoaren. Bland annat uppförde de The Sture Starring Story tillsammans med Hoola Bandoola Band 1975. Bröderna Segerström ingick också i det progressiva tältprojektet "Vi äro tusenden", som turnerade i Sverige sommaren 1977. Tidningsteatern gjorde även radio och tv. Åren 1980-83 skrev han och spelade tillsammans med Björn Granath Under tre kungar i regi av Judith Hollander, en föreställning på Teater Fågel Blå.

I början av 1980-talet skrev och spelade han huvudrollen i barnprogrammet "På kurs med Kurt" som sänts i repris flera gånger.

Segerström har varit engagerad vid Boulevardteatern som han var med och drev (1984-2006), Stockholms stadsteater, Göteborgs stadsteater och Helsingborgs Stadsteater. För Boulevardteaterns premiärföreställning skrev han pjäsen Teaterterroristerna. Den 21 januari 2008 mottog han en Guldbagge för årets bästa manliga huvudroll för sin prestation i filmen Darling.[1]

Sommaren 2008 medverkade Segerström i Dödsdansen och Snart halvtid på Skillinge teater. Hösten 2008 sågs han i My Fair LadyOscarsteatern i Stockholm.

Segerström spelade rollen som Klabbarparn i Åsa-Nisse – wälkom to Knohult. Han medverkade i ett avsnitt av Kanal 5:s komediprogram Roast på Berns.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Filmmanus[redigera | redigera wikitext]

Filmmusik[redigera | redigera wikitext]

Priser[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ekström, Andreas (21 januari 2008). ”Äntligen fick Segerström första guldbaggen”. Sydsvenskan. http://sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article295195/Antligen-fick-Segerstrom-forsta-guldbaggen.html. Läst 6 januari 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]