Hoppa till innehållet

Mindre smaragdflickslända

Från Wikipedia
Version från den 12 juni 2017 kl. 18.11 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 0 källor och märker 1 som döda. #IABot (v1.4beta))
Mindre smaragdflickslända
Mindre smaragdflickslända
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningTrollsländor
Odonata
FamiljGlansflicksländor
Lestidae
SläkteLestes
ArtMindre smaragdflickslända
L. virens
Vetenskapligt namn
§ Lestes virens
AuktorCharpentier, 1825
Hitta fler artiklar om djur med

Mindre smaragdflickslända (Lestes virens), även kallad sydlig smaragdflickslända, är en art i insektsordningen trollsländor som tillhör familjen glansflicksländor.[1]

Kännetecken

Den mindre smaragdflicksländan har guldgrön grundfärg på kroppen. Hos hanen är delar av mellankroppen och bakkroppen, särskilt spetsen, blåpudrade. Vingarna är genomskinliga med rödbrunt vingmärke. Kanterna på vingmärket är ljusa. Vingbredden är 35 till 40 millimeter och bakkroppens längd är 24 till 31 millimeter.

Utbredning

Den mindre smaragdflicksländan finns i Europa, främst i de södra och mellersta delarna, samt i Nordafrika och Mellanöstern. I Sverige finns den i Skåne och Blekinge, samt på Öland och Gotland.

Status

I Sverige var den mindre smaragdflicksländan klassad som missgynnad av Artdatabanken enligt 2005 års rödlista.[2] Enligt 2010 års rödlista klassas den inte längre som hotad.[3]

Levnadssätt

Den mindre smaragdflicksländans habitat är främst små vattensamlingar, som mindre sjöar. Efter parningen lägger honan äggen, oftast tillsammans med hanen men ibland ensam, i stjälkarna på växter, som till exempel igelknopp. Utvecklingstiden från ägg till imago är ett år, men artens uppträdande är mycket oregelbundet. Den kan finnas på en plats ett år bara för att vara helt borta nästa. Flygtiden är juli till september.

Källor

  • Sandhall, Åke. Trollsländor i Europa, Interpublishing, 2000.
  • Sahlén, Göran. Sveriges trollsländor, Fältbiologerna, 1996.

Noter

Externa länkar