Myskand

Från Wikipedia
Version från den 6 januari 2014 kl. 23.21 av Fluffbot (Diskussion | Bidrag) (Updaterar hotstatus och referens från IUCN)
Myskand
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Myskand.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningAndfåglar
Anseriformes
FamiljEgentliga andfåglar
Anatidae
SläkteCairina
ArtMyskand
C. moschata
Vetenskapligt namn
§ Cairina moschata
Auktor(Linnaeus, 1758)
Utbredning
Notera att vilda myskänder är helsvarta, med svart ansiktsmask och endast vita vingtäckare.
Notera att vilda myskänder är helsvarta, med svart ansiktsmask och endast vita vingtäckare.

Myskand (Cairina moschata) är en fågelart i familjen egentliga andfåglar (Anatidae) vars ursprungliga bestånd återfinns från Mexico till centrala Sydamerika. Den domesticerade formen, myskanka, har introducerats i andra delar av världen.

Utseende

Myskanden har en helsvart fjäderdräkt förutom de vita vingtäckarna. Den har en svart "vårtig" ansiktmask med röda detaljer och näbben är ljusrosa med ett svart band och svart näbbas. Myskänder med myskankgener har ofta vita partier i fjäderdräkten, eller är till och med helvita.

Ekologi

Myskänder på en flodbädd i Peru.

Myskand är bland annat känd för att med god aptit äta så kallade mördarsniglar.[2] Det är dock endast unga ankor som äter dessa.[källa behövs] Häckningen kan ske två eller flera gånger per år. Boet byggs vanligen nära vatten med en buske eller ett lågt träd som skydd. Äggen är vita och åtta eller tio till antalet. De ruvas i 35 dagar.

Myskanka

Den domesticerade formen kallas myskanka och är som många domesticerade andfåglar sattare till formen och har ett kraftigare bukparti än sin vilda släkting. Den är dock till skillnad från de flesta tamankor flygkunnig (om de inte är vingklippta) och kan flyga upp till flera hundra meter.[3] I likhet med sin vilda anfader är den en tystlåten anka som inte kvackar utan endast väser. Den finns i en speciellt svensk variant – svensk myskanka.

Se även

Referenser

Noter

  1. ^ BirdLife International 2012 Cairina moschata Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ Stjärnås djur och fjäder
  3. ^ http://annika.liljegren.org/information.html

Källor

Externa länkar