Nattskärror

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nattskärror
Falknattskärra Chordeiles minor och Skriknattskärra Caprimulgus vociferus
Falknattskärra Chordeiles minor och Skriknattskärra Caprimulgus vociferus
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Underklass Neornithes
Infraklass Neognata fåglar
Neognathae
Överordning Neoaves
Ordning Skärrfåglar
Caprimulgiformes
Familj Nattskärror
Vetenskapligt namn
§ Caprimulgidae
Auktor Vigors, 1825
Underfamiljer
Hitta fler artiklar om fåglar med

Nattskärror (Caprimulgidae) är en familj mellanstora nattaktiva fåglar med långa vingar, korta ben och mycket korta näbbar. Det vetenskapliga namnet härrör från släktet Caprimulgus, vilket är latin för getmjölkare, vilket kommer sig av folktron att dessa fåglar sög mjölk från getter. Nattskärror återfinns runt hela jorden och föredrar skogiga trakter, som begränsas av öppna fält och ljunghedar. Fleratalet arter har ett för arten karakteristiskt läte som ofta hörs vida omkring i skymningen och på natten under häckningsperioden.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Traditionellt har nattskärrorna indelats i de två underfamiljerna egentliga nattskärror (Caprimulginae) omfattande cirka 70 arter, och nya världens nattskärror (Chordeilinae) omfattande cirka 8 arter. Dessa två grupper liknar varandra i hög grad, men de egentliga nattskärrorna har längre näbbar och mjukare fjäderdräkt.

Sibley-Ahlquists taxonomi, baserad på DNA-analys, har gruppen öronnattskärror brutits ut ur gruppen egentliga nattskärror, och fått bilda den egna underfamiljen Eurostopodinae. Denna taxonomi placerar också alla skärrfåglarna i den mycket stora ordningen Strigiformes istället för i den egna ordningen Caprimulgiformes.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Nattskärrorna har en näbb som är kort, och delad under ögonen med hopböjda spetsar. De har ett mycket stort gap och mungiporna kantas av långa framåtriktade borst.

De flesta arter inom familjen har små fötter, som inte är särskilt användbara för gång, och långa spetsiga vingar. Benen är korta. Tre av tårna är framåtriktade och sitter ihop fram till första leden med en hinna. Mellantån är mycket längre än de andra. Den enda bakåtriktade tån är mycket kort. Vingarna är långa och spetsiga medan stjärten, som består av 10 pennor, är avrundad. Nattskärrornas mjuka fjäderdräkt är närmast kamouflagefärgad, och efterliknar bark eller blad. Ögonen samt öronöppningarna är på nattskärror vanligen stora.

Under häckningstiden ger hanarna ifrån sig ett karakteristiskt surrande läte.

Beteende[redigera | redigera wikitext]

Nattskärrornas flykt är liksom ugglornas ljudlös. De är huvudsakligen aktiva sent på kvällen och tidigt på morgonen, eller under natten, och deras huvudsakliga föda är malar och andra stora flygande insekter, vilka de fångar i flykten.

En vilande nattskärra sitter inte upprätt, utan ligger på magen på stenar och trädgrenar. Några arter sitter ovanligt nog längs med grenar i stället för på tvärs till dessa. Detta bidrar till att de är svåra att upptäcka dagtid.

Nattskärror lägger en eller två ägg direkt på marken.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Erling Jirle (2009) Världens fågelnamn, <www.pheromone.ekol.lu.se>, läst 2009-10-11

Källor[redigera | redigera wikitext]

Delar av denna artikel är baserad på en översättning från engelskspråkiga Wikipedias artikel Nightjar. läst 24 maj 2006.