Partisekreterare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin under valrörelsen 2014.
Moderaternas partisekreterare Kent Persson under valrörelsen 2014.

En partisekreterare är den befattningshavare i ett politiskt parti som handhar det yttersta ansvaret för organisationsfrågor och det dagliga arbetet i partiet. Vilket inte hindrar att partisekreteraren i regel också har en central politisk position i sitt parti.

Partiledaren eller partiordföranden förmodas med denna distinktion vara den som leder det politiska arbetet, medan alltså partisekreteraren sköter organisationsfrågorna.

En partisekreterare är i vissa partier en tjänsteman adjungerad till partistyrelsen, som även utser densamme. Socialdemokraternas partisekreterare är kongressvald ordinarie ledamot i partistyrelsens verkställande utskott, partisekreteraren brukar emellertid redan vara utsedd innan partikongressen och kongressens uppgift blir att bekräfta valet. Också Miljöpartiets partisekreterare är kongressvald. I Vänsterpartiet och i Sverigedemokraterna utses partisekreteraren bland ledamöterna i partistyrelsen och ingår således som ledamot med rösträtt. Den första kvinnliga partisekreteraren i Sverige var kristdemokraternas Inger Davidson.

I Kinas kommunistiska parti har partisekreteraren en nyckelroll i att upprätthålla partiets kontroll över olika delar av staten och militär.

Se även[redigera | redigera wikitext]