Portal:Helsingborg/Arkiv 2007

Från Wikipedia

Aktuell artikel[redigera | redigera wikitext]

November - december[redigera | redigera wikitext]

Scandlines M/S Aurora af Helsingborg
Scandlines M/S Aurora af Helsingborg

HH-leden är ett vanligt förekommande namn på den färjeled som går mellan Helsingborg och Helsingör. HH kommer från första bokstaven i namnen på de båda hamnstäderna. Leden trafikeras för närvarande av tre rederier: Scandlines, HH-ferries och Sundsbussarna. År 2004 reste över 12 miljoner passagare med leden över sundet.

Färjelinjen är en del av europavägarna E47 och E55, som slutar vid färjeläget i Helsingborg. De skyltas inte i Sverige, utan färjeläget skyltas enbart E4 på den svenska sidan. Linjen har fått konkurrens av Öresundsbron, men trafikvolymen har inte minskat så mycket på färjelinjen, eftersom att köra över bron kostar ungefär lika mycket som en bil med färjan, och det är 49 km kortare med färjan än bron räknat från E4/E6 till Köpenhamn.

Augusti - oktober[redigera | redigera wikitext]

Familjen Bancks mausoleum
Familjen Bancks mausoleum

Donationskyrkogården är en begravningsplats i Helsingborg, belägen på landborgen strax ovanför Gamla kyrkogården. Sitt namn har kyrkogården fått av att marken som kyrkogården ligger på donerades till Helsingborgs stad av ägaren av den närbelagda Essenska villan, konsul Nils Persson för att användas som just kyrkogård. Marken låg mellan de två äldre kyrkogårdarna Gamla kyrkogården, nedanför landborgen i väster och Nya kyrkogården, belägen på andra sidan om Kung Kristians gata i öster.

Kyrkogården har en yta på 10 000 m² och är uppbyggd av strikta grusgångar med inslag av rhododendron och andra blomsterbuskar, enar och skuggande träd. Donationskyrkogården är i förbindelse med Gamla kyrkogården genom en ringlande terrasserad del med gravvårdar i den branta landborgen. I sin tidiga historia hade kyrkogården en exklusiv prägel, där de mest välbemedlade medborgarna i staden valde att begrava sig.

Juli[redigera | redigera wikitext]

Slaget vid Helsingborg är ett slag i det Stora nordiska kriget som stod den 28 februari 1710Ringstorpshöjden nordväst om dåtida Helsingborg. Efter Karl XII:s nederlag vid Poltava såg danskarna sin chans att återta de förlorade skånelandskapen. Den danska invasionsarmén på 14 000 man, ledda av generallöjtnanten Jørgen Rantzau, landsteg vid Råå och överrumplade det svenska försvaret som drog sig tillbaka till Småland. Efter att snabbt ha samlat en ny armé, lika stor som den danska, kunde generalguvernören i Skåne, Magnus Stenbock, möta danskarna utanför Helsingborg. Slaget slutade i en avgörande svensk seger och blev slutet på Danmarks försök att återta Skånelandskapen.

Aktuell helsingborgare[redigera | redigera wikitext]

November -[redigera | redigera wikitext]

Dietrich Buxtehude
Dietrich Buxtehude

Dieterich Buxtehude, på danska Diderik (Hansen) Buxtehude, född omkring 1637 i Helsingborg, död 9 maj 1707, var en dansk-tysk kompositör och organist.

Det finns inga säkra källor, men sannolikt föddes Dieterich Buxtehude 1637 i Helsingborg i Skåne som då var en del av det danska riket. Fadern hette Hans Jensen Buxtehude och var organist i Mariakyrkan och moderns namn var Helle Jespersdatter. Redan som femåring drog han och hans familj över Sundet till Helsingør när hans far blev organist i köpmanskyrkan Sankt Olai i staden. Redan som mycket ung lär han ha visat en ovanlig musikalisk begåvning, och med tiden skulle han bli världsberömd och stora kompositörer som Bach och Händel finnas bland hans beundrare och bli starkt inspirerade av honom.

Augusti - oktober[redigera | redigera wikitext]

Per Sinding-Larsen, född 6 september 1965 i Helsingborg, är en svensk journalist, programledare och filmare. Han är kanske mest känd för sitt programledarskap i musikprogrammet Studio PopSVT och som musikkritiker i SVT:s Kulturnyheterna, men har även producerat Kent-dokumentären Så nära får ingen gå - ett år med Kent 2000.

Per Sinding-Larsen började som musikrecensent som 16-åring i Ystads Allehanda, han var sedan med om att starta ZTV 1991 där han var programledare, reporter (över 2000 intervjuer med artister) och programchef fram till 1998. Har under 2006 gjort reportage till SVT-serien Musikministeriet som belönades med stora journalistpriset 2006 och IKAROS-priset 2007.

Juli[redigera | redigera wikitext]

Petter Olsson, (1830-1911), konsul, företagare och riksdagsman verksam till större delen i Helsingborg. Född i Fleninge socken i Skåne. Petter Olsson kom från fattiga förhållanden och var redan som ung väldigt religiös. Medan han jobbade som butiksbiträde i Helsingborg drömde han om att studera till präst. Då denna utbildning var väldigt dyr hade han inte råd med detta utan fick söka andra vägar.

1853 grundade han en eget spannmålshandel som det snabbt började gå bra för. En starkt bidragande faktor till detta var Krimkriget, där England stod på Turkiets sida mot Ryssland, vilket hade lett till brist på spannmål i landet. Därför importerade England in spannmål från utlandet och en stor del av det kom från Petter Olssons företag. Med dessa pengar började han bygga ut sin verksamhet med stor framgång. 1870 var han Helsingborgs rikaste man.

Aktuell bild[redigera | redigera wikitext]

Fler arkiv[redigera | redigera wikitext]

2007200820092010