Ögonfransgecko

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Rhacodactylus ciliatus)
Hoppa till: navigering, sök
Ögonfransgecko
Correlophus ciliatus
Correlophus ciliatus
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Kräldjur
Reptilia
Underklass Diapsider
Diapsida
Ordning Fjällbärande kräldjur
Squamata
Underordning Ödlor
Lacertilia
Familj Geckoödlor
Gekkonidae
Underfamilj Diplodactylinae
Släkte Correlophus
Art Ögonfransgecko
C. ciliatus
Vetenskapligt namn
§ Correlophus ciliatus
Auktor Guichenot , 2012
Synonymer
  • Fransgecko [1]
  • Correlophus ciliatus[1]
Hitta fler artiklar om djur med

Ögonfransgecko eller fransgecko (Correlophus ciliatus) har fått sitt namn ifrån de fransliknande hudflikar de har runt ögonen. Det är en relativt stor gecko med en längd på cirka 20 centimeter.

Utseende och anatomi[redigera | redigera wikitext]

Denna gecko varierar inte bara i färgnyans per individ utan också under sin livstid och tid på dygnet. Det kan liknas vid en kameleonts färgbyten, men sker inte lika plötsligt. Färgerna kan variera mellan grått, grönt, orange, brunt, rött och gult. Starkast färg har de på natten för att sedan tonas av framåt morgonen.

De har triangulära huvuden och ögonen saknar ögonlock, (vilket är ganska vanligt bland geckoödlor) detta gör att den måste slicka sina ögon för att hålla dem fuktiga. Geckon har även häftlameller under tårna och på svansen, vilket gör att den kan klättra på lodräta ytor. R. ciliatus kan släppa sin svans då den blir hotad, men till skillnad från många andra geckoödlor växer den inte tillbaka. Kroppssidan är len att ta på men har ett taggigt utseende.

Utbredning och status[redigera | redigera wikitext]

Rhacodactylus ciliatus kommer från ön Nya Kaledonien utanför Australien och är enligt Internationella naturvårdsunionen för närvarande inte utrotningshotad. Dock ansågs den länge att vara det innan den återfanns igen på Nya Kaledonien år 1994.

Ekologi och beteende[redigera | redigera wikitext]

Trots att temperaturen i Nya Kaledoniens regnskog ligger runt 22 °C och är ett ganska svalt klimat för en reptil trivs geckon bra där. Den lever bland trädkronorna och har därmed utvecklat en förmåga att kasta sig mellan trädgrenarna med stor precision. Då den är ett nattaktivt djur tillbringar den dagarna undangömd i trädtopparna för att på natten jaga insekter och äta diverse frukter och nektar. Ibland kan man också höra geckon göra pipande ljud.[2] Livslängden i fångenskap brukar ligga runt 20 år.

Som sällskapsdjur[redigera | redigera wikitext]

Denna gecko är mycket omtyckt som sällskapsdjur i terrarium då den är lätthanterlig och lugn, inte kräver levande föda, klarar sig utan speciell belysning och trivs bra i rumstemperatur (20-28 °C).Terrariet behöver inte vara större än ca 45 x 45 x 60 cm och inreds med många klättermöjligheter såväl som gömställen. Man bör tänka på att inte ge en ung ödla ett för stort terrarium då det kan resultera i att den äter dåligt. Man bör inte heller ha två hanar i samma terrarium. an bör Eftersom de får i sig vatten genom att slicka på blad är det viktigt att luftfuktigheten ligger på ca +50%. Detta hjälper också till när geckon ska ömsa skinn och gör det lättare för den att klättra på t.ex. glas.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Fransgecko, Ystad djurpark
  2. ^ ”Repti channel”. http://www.reptilechannel.com/lizards/lizard-species/charismatic-crested-geckos.aspx. Läst 18 maj 2013. 
  3. ^ ”Pangea”. http://www.pangeareptile.com/store/crested-gecko-care-sheet-en.html. Läst 18 maj 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelska Wikipedia