Svartskägg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Svartskägg avbildad på litograf. Lägg märke till att han avbildas med de 6 pistolerna som han enligt sägnerna och förmodligen historien bar med sig var han än gick.
Svartskäggs flagga. 'Din tid är ute'.

Svartskägg "Kapten Svartskägg", född omkring 1680 i trakten kring Bristol i England, troligen som Edward Teach även om hans exakta identitet aldrig kunnat fastställas, död 22 november 1718 utanför ön Ocracoke Island utanför North Carolinas kust, var en av Karibiens mest kända sjörövare.

Under sin tid som sjörövare gick han under mer än tretton namn, förutom "Svartskägg" var även "Havsdjävulen" ett återkommande namn som han använde sig av. Svartskägg seglade skeppet Queen Anne's Revenge och var en av de mest fruktade sjörövarna på sin tid. När han stod på toppen av sin makt kommenderade

I många år flydde Svartskägg undan flottan, och gjorde många kapningar, och det gick hemska sägner om honom att han sålt sin själ till djävulen, och att han slitit lungorna ur en man som fortfarande levde och liknande.

Svartskägg var känd för att alltid bära sex skarpladdade pistoler vart han än gick, och för att – när han bordade skepp – ha glödande bitar av salpeterindränkt hamparep, fastsatta i sitt skägg så att en mystisk dimma ramade in hans ansikte.

Sannolikt är myterna om Svartskägg mycket överdrivna. Han tycks i själva verket varit en bildad person, rättvis och välsedd av sin besättning. Han ska aldrig ha skadat någon krigsfånge i onödan. I land har han ofta beskrivits som ovanligt välklädd och distingerad, han kunde lätt förväxlas med vilken kolonial tjänsteman som helst.

Det diaboliska ryktet var något han vårdade, liksom sitt teatrala utseende i strid. Med teatereffekter undvek han sannolikt blodbad.

Han tillfångatogs[förtydliga] av Robert Maynard (vars skepps namn var HMS Pearl), en löjtnant och skicklig piratjägare. Men Svartskägg var en man som inte gav sig, och en blodig bordning övergick till en duell mellan löjtnanten och sjörövarkaptenen. Enligt sägnen tog Svartskägg emot 20 svärdshugg och 5 pistolskott innan han stupade och hans huvud avlägsnades från kroppen och hängdes på bogsprötet. Det sägs även att när man slängt hans kropp över bord simmade den trotsigt sju varv runt skeppet innan den sjönk.

Svartskäggs besättning ställdes inför rätta, för att sedan möta galgen.

Svartskägg var cirka två meter lång och vägde cirka 125 kilo. Vid en tid hade han fjorton fruar.[1][trovärdig källa?]

Svartskägg i filmer[redigera | redigera wikitext]

Svartskägg är en av antagonisterna i filmen Pirates of the Caribbean: I främmande farvatten från 2011.

Svartskägg förekommer även i serien Crossbones.

Svartskägg i spel[redigera | redigera wikitext]

Svartskägg förekommer i spelet Assassin's Creed IV: Black Flag från 2013

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Faurby, Bent: Sjörövare, s. 20

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]