Tapet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tapet av John Henry Dearle för William Morris & Co., omkring 1897 (Victoria and Albert Museum)
Nytryckt tapet med äldre mönster, Svartsjö slott

Tapet är en dekorativ väggbeklädnad av papper, plast, textilier, trä eller läder.

I modern tid är pappers- och vinyltapeter vanligast, de senare företrädesvis i utrymmen där risken för slitage är större, till exempel i kök där tapeterna ofta utsätts för matos och torkas av med våta trasor. I våtutrymmen används så kallade våtrumstapeter som har ett tjockare ytskikt av plast och som fästs med ett starkare lim än vanliga tapeter. För våtutrymmen finns särskilda allmänna bestämmelser för vilken väggbeklädnad som får användas. Tapeter säljs vanligtvis som tapetrullar och tapetklister eller lim används för att få upp dem på väggarna.

Ursprungligen omfattades alla slags inredningsdetaljer av begreppet, såsom mattor, dukar, bänkdynor och så vidare, men avser numera endast det som anbringas på väggarna. På medeltiden användes tapeter för att bilda ett lager mellan stenvägg och rum för att på så vis behålla värme. Under renässansen blev dekorativa tapeter på modet bland den mest välbärgade adeln i Frankrike och England, bland annat i form av magnifika panoramatapeter, där varje våd är unik.

Sveriges äldsta bevarade tryckta papperstapet finns i det Rosenvingeska huset i Malmö och är (med osäkerhet) daterad till 1570-talet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]